nederland

Winter lijkt in aantocht – en nu eens geen speldenprikje

Door Tom Reijner - 11 januari 2017

Vorige week werden veel Nederlanders wakker met iets dat ze niet hadden verwacht: een laagje sneeuw, gevolgd door ijzel. Donderdag kan het opnieuw gaan sneeuwen, maar zonder invallende dooi. Het lijkt namelijk echt winter te gaan worden.

In de loop van de donderdagmiddag begint het vanuit het westen flink te regenen. Later die avond kan die regen landinwaarts overgaan in (natte) sneeuw. En die kan enige tijd blijven liggen, omdat de temperatuur tijdens intense neerslag tot het vriespunt daalt. Het KNMI heeft voor morgenavond en de daaropvolgende nacht code geel afgekondigd – ook vanwege de verwachte wind. Vrijdag komt het tot een storm, met zeer zware windstoten van boven de 100 kilometer per uur, meldt weeronline.nl

Winterse buien en daarna…

Waar de sneeuw precies gaat vallen, en in welke hoeveelheden, is nog niet met zekerheid te zeggen. Het is in elk iets om rekening mee te houden tijdens de ochtendspits vrijdag. Die dag begint droog maar guur, met hier en daar wat zon, maar al snel komen er winterse buien opzetten, meldt Weerplaza.

Het is een voorbode voor wat komen gaat. De laatste kaarten tonen dat het flink gaat vriezen, met temperaturen die ook overdag onder het vriespunt blijven. Een lange vorstperiode kan zomaar in het verschiet liggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.