nederland

Kabinet geeft Ploumen eerste 10 miljoen voor abortusfonds She Decides

Door Elif Isitman - 28 januari 2017

De internationale campagne die minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking is begonnen om fondsen te werven voor organisaties voor gezinsplanning, heeft zijn eerste miljoenen binnen. 10 miljoen daarvan komt van het kabinet, dat een startdonatie deed aan het fonds.

De minister nam met Ploumen4Women het initiatief nadat de Amerikaanse president Donald Trump besloot om de Amerikaanse subsidies in te trekken voor dergelijke organisaties.

Financieel gat

De hulporganisaties biedt vrouwen in arme landen veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen. Doordat Trump de Amerikaanse steun intrekt, ontstaat een financieel gat van 600 miljoen dollar. Ploumen hoopt dat bedrag nu met behulp van andere landen en individuele donateurs bij elkaar te krijgen.

Trump stopt de financiering omdat hij tegen abortus is. Volgens Ploumen kan dat desastreuze gevolgen hebben, vooral voor vrouwen in Afrika. ‘Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte,’ aldus de PvdA-minister.

Verschillende donateurs

Ploumen krijgt overwegend positieve reacties op haar initiatief. ‘De respons op mijn oproep is boven verwachting. We krijgen heel veel positieve reacties uit andere landen. Dat ook zo massaal door mensen uit de hele wereld instemmend wordt gereageerd op het behoud van rechten voor vrouwen en meisjes is hartverwarmend en inspirerend,’ aldus de minister.

De campagne heeft intussen een nieuwe naam gekregen: She Decides. Het fonds heeft ook een website. Op de site staan rekeningnummers waarop mensen kunnen doneren. De bankrekeningen worden beheerd door de NGO Rutgers, die zich bezighoudt met seksuele voorlichting. Ploumen hoopt dat, naast regeringen, ook particuliere organisaties, hulporganisaties en burgers besluiten te doneren aan het initiatief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.