nederland

Ook John de Mol mengt zich in strijd om TMG: vier vragen

Door Tom Reijner - 23 januari 2017

Talpa, het bedrijf van tv-producent van John de Mol, heeft zijn zinnen gezet op mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG). Nadat het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek al een bod uitbrachten, doet De Mol nu een tegenbod.

Als Talpa in die opzet slaagt, wordt de beoogde overname ‘een nieuw Nederlands onafhankelijk multimediabedrijf met sterke posities in print, radio, televisie en onlinecontent’, aldus het bedrijf.

Hoe hoog is het bod?

De biedprijs is 5,90 euro per aandeel, 65 eurocent meer dan dat de Vlamingen (het Mediahuis plus de familie Van Puijenbroek) tot dusver over hebben voor een overname. Zij bieden 5,25 per aandeel. Talpa zegt de overname te kunnen bekostigen uit bestaande financiële middelen. Er blijft dan nog genoeg geld over om te investeren in TMG, denkt De Mol: ‘Ik denk dat het goed is als de onderneming in private handen komt want uit ervaring weet ik dat een beursnotering de flexibiliteit van de bedrijfsvoering beperkt.’

Komt de actie van De Mol als een volslagen verrassing?

Nee. Vorige week werd al bekend dat De Mol een belang had opgebouwd in TMG van iets meer dan 20 procent. Dat bleek althans uit een melding van de Autoriteit Financiële Marken. Beleggers sloegen daarop aandelen in op de beurs tegen een koers die hoger lag dan de biedprijs van die van de Vlamingen. Het Mediahuis (eigenaar van onder meer NRC Handelsblad en de Vlaamse kranten Het Nieuwsblad en De Standaard) en de familie Van Puijenbroek (via hun investeringsbedrijf VP Exploitatie) deden in december vorig jaar hun ongevraagde overnamebod.

Tv-producent De Mol heeft ook belangen in SBS Nederland en in Talpa Radio, een joint venture met TMG waar de radiozenders Radio 10, Sky, 538 en Veronica onder vallen.

Wat gaat er nu verder gebeuren?

Het bod wordt alleen doorgezet als bestuur en commissarissen van TMG zich erin kunnen vinden. Talpa wil zo snel mogelijk om de tafel met het bedrijf om daar over te praten. Ook wil het de boeken nog inzien. Als het tot een daadwerkelijk bod komt, wordt dat pas gestand gedaan na aanmelding van minstens 95 procent van de aandelen. Het is nog niet duidelijk of De Mol al gesproken heeft met de familie Van Puijenbroek, die dus al een belang heeft van ruim 40 procent. Hun steun is onontbeerlijk, wil Talpa slagen.

Zien we al een onmiddellijk effect van dit nieuws?

Jazeker. TMG staat op het Amsterdamse Beursplein in de spotlights. Het mediaconcern, dat op de laatste dag van 2016 nog aankondigde tientallen banen te schrappen, won bij de kleinere fondsen 2,5 procent. De stijging was een van de schaarse lichtpuntjes maandagochtend, aangezien de AEX-index maandag met verlies opende.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.