nederland

Politie meldde ernstige misdaden bij azc Schalkhaar niet

Door Emile Kossen - 27 januari 2017

De afgelopen maanden hadden verschillende ernstige incidenten plaats op en rond het asielzoekerscentrum in Schalkhaar (gemeente Deventer). De politie deed er geen melding van, maar ontkent dat er sprake is van een doofpot.

In korte tijd werden vier ernstige delicten gepleegd door asielzoekers in Schalkhaar, zo blijkt uit onderzoek van De Stentor. Op 26 januari 2017 en 8 november 2016 waren er steekpartijen tussen asielzoekers, op 29 december stichtte een Iraniër brand op het azc. En op 6 september vorig jaar zou een 22-jarige Syriër in de nabijgelegen opvang Laan van Borgele een 6-jarig meisje hebben aangerand of verkracht. In drie van de vier zaken zitten de verdachten nog vast.

Politie wijst naar wijkagenten
Gek genoeg deed de politie geen melding van deze zware delicten. Een woordvoerder van de politie ontkent dat misdaden van asielzoekers bewust worden verzwegen: ‘We informeren over de zaken zonder naar de afkomst van verdachten te kijken.’

De woordvoerder wijst naar de rol van wijkagenten om misdaden te communiceren. ‘Ons beleid is erop gericht dat de agenten zelf veel ruimte krijgen aan te geven wat er speelt. Dat doen ze via twitter of andere social media.’ Veel wijkagenten hebben echter geen sociale media. Bovendien meldt De Stentor dat een wijkagent eerder nog de eerder genoemde ontuchtkwestie op het azc ontkende na vragen van de krant.

Berucht azc
De delicten komen niet uit het niets: het asielzoekerscentrum in Schalkhaar staat bekend als een onrustige plek. In 2015 werden in dat opvangcentrum zelfs de meeste incidenten gemeld van heel Nederland. Volgens cijfers van het ministerie van Justitie werd 197 keer de hulp ingeroepen, van geweld tot zedendelicten. In de eerste zes maanden van 2016 daalde dat aantal naar 85 keer.

Eind december berichtte het AD over inwoners van Schalkhaar die zeiden de overlast van asielzoekers beu te zijn. Winkeliers klaagden over de vele incidenten van winkeldiefstal, overwegend gepleegd door asielzoekers uit Noord-Afrika en Balkanlanden.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.