#TK2017

Roemer daagt linkse partijen uit tot ‘progressief blok’ tegen Rutte

Door Elif Isitman - 14 januari 2017

SP-leider Emile Roemer opent de aanval op de VVD. De socialistische partij sluit de VVD uit als coalitiepartner en pleit voor een ‘progressief blok’ om de VVD te dwarsbomen.

De verschillen tussen zijn partij en die van premier Mark Rutte zijn volgens Roemer te groot: ‘We hebben een fundamenteel andere uitgangspositie,’ zegt hij in een interview met AD.

Op de eigen website zegt Roemer: ‘Een stem op de SP, is een stem op een regering zonder VVD’. Hij wil premier Mark Rutte uit het Torentje hebben.

Wel samenwerken op gemeentelijk niveau

De SP wil collectieve voorzieningen, waar bij de VVD iedereen ‘zijn eigen problemen moet oplossen’, aldus Roemer. Hij roept andere linkse partijen, zoals PvdA en GroenLinks, op om ook ‘duidelijkheid te verschaffen’ voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, en de VVD uit te sluiten als coalitiepartner.

Op provinciaal en gemeentelijk niveau werken de SP en de VVD wel samen. ‘Daar is het “een man een man, een woord een woord”, en daar verdient VVD een compliment voor,’ zegt Roemer.

Maar bij de macro-economische onderwerpen, zoals migratie en het belastingstelsel, waar het in Den Haag over gaat, staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar, vindt Roemer. ‘Je hebt er niets aan om, zoals Samsom in 2012 deed, heel links te doen en na de verkiezingen bij VVD op schoot te gaan zitten’.

Centrumlinks kabinet

Met het uitsluiten van de VVD blijven er volgens Roemer nog genoeg samenwerkingspartners over. Als het aan de SP ligt, komt er na 15 maart een einde aan het ‘neo-liberale beleid van de afgelopen 30 jaar’ en moet er een centrumlinks kabinet komen.

Hij wil wel met het CDA samenwerken: ‘Die partij heeft een ander mensbeeld dan de VVD. CDA heeft gemeenschapszin in het beginselprogramma staan, dat lees je bij de VVD niet terug. Waar wij inzetten op een radicaal ‘samen’ wil de VVD van medemensen concurrenten maken. En die partij radicaliseert daar steeds verder in,’ aldus Roemer.

De SP houdt zaterdag het verkiezingscongres, maar is daar niet de enige in. Ook de PvdA, SGP, CDA en het Forum voor Democratie (FvD) komen bij elkaar.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.