nederland

Van der Laan heeft longkanker: ‘Weinig reden tot optimisme’

Door Emile Kossen - 27 januari 2017

Bij de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (61) is uitgezaaide longkanker geconstateerd. Ondanks de heftige diagnose wil Van der Laan voorlopig nog aanblijven als burgemeester van de hoofdstad.

In een brief aan alle Amsterdammers schrijft Van der Laan ‘slecht nieuws te hebben’. ‘Deze week is bij mij uitgezaaide longkanker geconstateerd.’ Over de precieze prognose is nog weinig bekend, aldus de PvdA-burgemeester. Wel schrijft hij dat er ‘weinig reden voor optimisme’ is.

Door als burgemeester
‘Mijn werk als burgemeester wil ik blijven doen, in overleg met de gemeenteraad en het college van B en W, op een manier die recht doet aan de stad en aan het ambt.’ Wel zullen bepaalde taken en optredens worden overgenomen door andere leden van het college van B en W.

In 2013 maakte Van der Laan – sinds 2010 burgemeester van Amsterdam – bekend prostaatkanker te hebben. Hij onderging behandelingen in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Van der Laan praatte niet graag over zijn ziekte, maar gaf in 2014 wel aan in Buitenhof dat hij nog niet genezen was.

‘Lieve reacties’
‘Het is geen vrolijke ziekte,’ zei hij destijds. Dat hij het wel wereldkundig maakte was deels omdat het ‘troost kan geven aan andere mensen die de ziekte ook hebben’. ‘De lieve reacties stimuleerden me om zo lang als het kan, door te gaan als burgemeester.’

Eberhard van der Laan is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Daarnaast heeft hij twee oudere kinderen uit een eerder huwelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.