nederland

Yehudi Moszkowicz verliest ook hoger beroep: VPRO-serie mag

Door Bauke Schram - 06 januari 2017

De VPRO mag de dramaserie De Maatschap, die is gebaseerd op de beroemde advocatenfamilie Moszkowicz, gewoon uitzenden. Yehudi Moszkowicz spande namens zijn vader Robert Moszkowicz een kort geding aan tegen de omroep om de uitzending te voorkomen.

Volgens de rechtbank maakt de VPRO met de dramaserie De Maatschap over de familie Meyer geen inbreuk op het auteursrecht van Robert Moszkowicz. De VPRO stelt dat de dramaserie slechts losjes is gebaseerd op de roemruchte familie Moszkowicz, maar Robert Mosckowicz denkt dat scènes uit de film direct uit zijn boek komen.

Plagiaatclaim afgewezen

Na het lezen van het boek van Robert Moszkowicz en het bekijken van de dramaserie concludeert de rechter dat er genoeg specifieke verschillen zijn tussen de twee verhalen.

Robert Moszkowicz beweerde dat een persoonlijk hoofdstuk uit zijn boek zou zijn verfilmd: het gaat om een scène waarin hij voor het eerst heroïne gebruikt, in zijn eigen slaapkamer. De plagiaatclaim werd afgewezen. Robert beweerde in hoger beroep dat delen van zijn autobiografische boek niet zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen, maar juist fictief zijn. Dat zou hem automatisch auteursrecht geven, maar de rechter geloofde de bewering van Robert niet.

Vader en zoon strijden al jaren langer voor een uitzendverbod van de gedramatiseerde serie over het leven van de familie Moszkowicz. In de serie speelt Daan Schurmans het personage dat is gebaseerd op Robert Moszkowicz als drugsverslaafde zwarte schaap van de familie.

‘Yehudi gebruikte figuranten als spionnen’

Eerdere pogingen om een uitzendverbod klaar te spelen, bleken tevergeefs. Zelfs na een Wob-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) kreeg hij geen inzage in de stukken, bleek uit de rechtszaak. De rechter vindt dat er geen stukken zijn gebruikt uit de autobiografie van Robert Moszkowicz. Hij beweerde dat de VPRO hoofdstukken en scènes heeft gebruikt, zonder toestemming.

Ook in hoger beroep kreeg Yehudi een verbod op het uitzenden de show niet voor klaargespeeld. Toch geeft de Moszkowicz-telg niet op: hij zegt tegen Quote een spoedappèl te overwegen. Tot nu toe hebben Yehudi en Robert Mozkowicz samen 12.000 euro moeten betalen aan proceskosten tegen de uitzending van de serie, die al maanden is uitgesteld.

Sinds 2012 is Yehudi al in gesprek met de programmamakers en er zijn zelfs geruchten dat hij twee spionnen als figuranten naar de VPRO-set heeft gestuurd. Hij vertegenwoordigt zijn vader, die zelf – net als zijn broer Bram Moszkowicz – het vak van advocaat niet meer mag uitoefenen wegens ‘onbehoorlijke praktijkvoering’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.