nederland

‘Activisten’ willen PVV-stemmers bestrijden op GeenStijl

Door Bauke Schram - 28 februari 2017

Om te voorkomen dat de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders de verkiezingen wint, gaat een groep online-activisten op ‘rechtse’ blogs als GeenStijl  en De Dagelijkse Standaard  in gesprek met PVV’ers in de hoop hen van gedachten te doen veranderen. De activisten komen tot 15 maart dagelijks bijeen in Amsterdam.

De activisten willen overkomen als ‘verstandige reageerders’ die PVV-stemmers wat te vertellen hebben. De groep Operatie Libero hoopt dat duizenden vrijwilligers zich aanmelden, zo meldt Het Parool. De organisatie wil zo veel mogelijk PVV-stemmers bereiken door nadrukkelijk aanwezig te zijn op bij hen populaire websites: GeenStijl  is een van de meest bezochte Nederlandse actualiteitensites.

Handleiding met instructies

Operatie Libero stamt uit Zwitserland, en zet zich sinds 2014 in tegen ‘populistische bewegingen’ tijdens referendumcampagnes. De organisatie was vooral een jaar geleden actief, in de aanloop naar het referendum over de deportatie van criminele migranten.

‘Wat ons internationaal verbindt is het liberalisme,’ zegt woordvoerder Olaf Paulus tegen Het Parool. ‘Wij geloven dat je vrij moet kunnen zijn als individu.’ De anti-PVV-activisten krijgen een handleiding met instructies: blijf verstandig, schrijf vooral over feiten en wees spaarzaam met uitroeptekens en hoofdletters.

Michael van der Galiën, hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, schrijft op het weblog over de actie: ‘Het linkse goedvolk hoopt dat “duizenden mensen” zich aansluiten bij de trolbeweging die als enige doel heeft om de commentsecties van rechtse websites te ontregelen. Er zijn allerlei manieren voor website-eigenaren om vervelende reageerders te bannen.’

PVV actief op twitter

De partij van Wilders doet het goed op sociale media. Wilders heeft van alle lijsttrekkers de meeste volgers en op Facebook zijn groepen als ‘De macht aan de PVV’ populair. Volgens de peilingen lijkt de PVV bij de verkiezingen in maart de grootste partij te worden.

Online zijn PVV’ers zeer actief. Televisiemaker en misdaadverslaggever Peter R. de Vries haalde in een aflevering van Internetpesters aangepakt hard uit naar een paar rabiate PVV’ers. Een deel van Wilders’ aanhang is bekend om online scheldpartijen en soms racistische uitingen.

Maar gebruikers van sociale media die openlijk uitkomen voor hun steun aan de PVV, krijgen zelf ook de wind van voren. Wilders-fan Annemiek Ottenhoff zegt met de dood te zijn bedreigd nadat zij een video op YouTube had gezet waarin zij een pro-PVV-lied zingt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.