nederland

Bezorgde Franken liefdesbrieven aan Holleeder?

Door Bauke Schram - 23 februari 2017

Advocaat Stijn Franken heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) in het geheim brieven aan crimineel Willem Holleeder bezorgd. Via de advocaat onderhoudt de beruchte crimineel contact met de buitenwereld, stelt het OM.

Het ministerie van Justitie is ziedend op Franken. Hij zou gevangenisregels hebben overtreden door in het geheim brieven te smokkelen. Holleeder zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij geen contact met de buitenwereld mag hebben, behalve met zijn advocaat.

Briefcontact met weduwe van geliquideerde crimineel

In april 2016 werd een brief ontdekt in de cel van Holleeder, meldt De Telegraaf. Deze zou zijn gestuurd door een vrouw met de naam A. Wassink. In een dossier over het onderzoek dat loopt naar twee moordzaken waar Holleeder bij betrokken zou zijn geweest, wordt geschreven dat Franken deze brieven de EBI zou hebben binnengesmokkeld.

Contactpersoon Wassink blijkt Sevda D. te zijn, de weduwe van Erik Wassink, die in 2000 werd geliquideerd. De vrouw heeft gezegd briefcontact te hebben met Holleeder, met hulp van Franken.

Holleeder zou ook hebben gecommuniceerd met mede-crimineel Lucas Boom, voordat die vorig jaar werd geliquideerd. Via ex-vriendinnen probeerde Holleeder ook in contact te komen met Frans de Mari, een bevriende arts. Hij zou De Mari willen opdragen ‘boodschappen te doen’.

Deken verdedigt Franken

Franken weigert de pers te woord te staan en zegt alleen te willen reageren via de Deken van de Orde van Advocaten. Justitie in Amsterdam eist tevens opheldering van de deken: Franken zou tegen de regels van de advocatuur hebben gehandeld.

Donderdagochtend reageerde de deken van de Orde van Advocaten, Pieter van Regteren Altena, op het nieuws. Volgens Van Regteren Altena heeft Franken maar één keer een brief afgeleverd van een vrouw die verliefd was op de crimineel. ‘Hij gaf het direct toe,’ zegt de deken. ‘Dit was een fout en het is afgehandeld.’

De vrouw in kwestie, vermoedelijk A. Wassink, beweert zelf dat het om meerdere brieven gaat. Het Openbaar Ministerie (OM), dat zelf niet wil reageren op de kwestie, heeft aan Van Regteren Altena bevestigd dat het om een oude zaak gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.