#TK2017

Kuzu tegen tweede man DENK: zo gaan wij niet te werk

Door Tom Reijner - 17 februari 2017

DENK-leider Tunahan Kuzu heeft de nummer twee op de kieslijst Farid Azarkan aangesproken op de inzet van nepaccounts op sociale media. Daarmee werden tegenstanders van de politieke beweging aangevallen.

Kuzu, te gast in tv-programma Jinek, vertelde niet of Azarkan al langer vertrouwd is met deze controversiële praktijken.

‘Heksenjacht’

De DENK-leider greep naar eigen zeggen in zodra hij er lucht van kreeg. ‘Ik heb gezegd: dit is niet hoe wij werken. Wij strijden met open vizier. Azarkan vindt het ook geen normale manier van doen.’

Dinsdag zei Kuzu al dat hij de DENK-jongeren die de nepaccounts beheerden op het matje heeft geroepen. ‘Dit zal niet meer gebeuren,’ aldus Kuzu. Aanvankelijk bagatelliseerde de partij de berichten van NRC Handelsblad over het gebruik van ‘trollen’.

‘Er wordt gedaan alsof politiek gemotiveerde fake-accounts exclusief  voorbehouden zijn aan ons,’ klaagde Kuzu zaterdag. ‘Sociale media wemelen van de trollen.’ De krant zou bezig zijn met een ‘heksenjacht’ en al jaren proberen DENK bewust zwart te maken. Volgens Kuzu heeft zijn partij inmiddels een ‘enkeling’ kunnen achterhalen, maar het zou niet gaan om tientallen nepaccounts, zoals eerder gemeld in de media.

Zonder toestemming

NRC Handelsblad onthulde afgelopen zaterdag het gebruik van nepaccounts door de partij, een aantal dagen nadat DENK-kopstuk Selçuk Öztürk aankondigde de krant voor de rechter te willen slepen vanwege eerdere artikelen over een fraudeonderzoek naar hem. De krant sprak met (oud-)medewerkers, las vertrouwelijke stukken en zag interne mails en chats in.

Sommige nepaccounts hadden autochtone namen, zoals Adriaan Wijenberg, Norbert Groenendijk en Ted van Denen. Voor de profielen werden foto’s van internet geplukt, zoals de foto van de Belgische theatermaker Lucas De Man. Zonder toestemming.

DENK zou autochtone profielen hebben gemaakt omdat de partij niet wil worden gezien als ‘boze Turken die alleen maar voor moslims opkomen’. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zou doelwit zijn geweest van een dergelijk nepaccount, nadat hij zich in een interview kritisch had uitgelaten over DENK .

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.