nederland

Eindelijk komt Simons met partijprogramma: dit wil zij met Artikel 1

Door Elif Isitman - 16 februari 2017

Artikel 1, de nieuwe partij van Sylvana Simons, heeft eindelijk haar verkiezingsprogramma bekendgemaakt. Het speerpunt? Het bestrijden van discriminatie en het beschermen van minderheden.

Zo wil de partij van Simons onder meer Zwarte Piet afschaffen, en quota instellen voor vrouwelijke en allochtone bewindslieden. Simons presenteerde haar programma donderdag.

Zwarte Piet weg

Sylvana Simons vertrok afgelopen december bij haar moederpartij DENK en begon voor zichzelf. Ze vestigde eerder al de aandacht op zichzelf met haar aanhoudende strijd tegen Zwarte Piet, die zij als racistisch betitelt. Haar partij wil het traditionele hulpje van Sinterklaas dan ook zowel op straat als bij de publieke omroep verbieden. Ook wil ze een nationale feestdag ter ere van de afschaffing van de slavernij.

Ook wil ze dat ambtenaren vaker worden gerekruteerd uit minderheidsgroepen, en moet de overheid meer zaken doen met bedrijven die een diversiteitsbeleid voeren. Ook wil ze dat de politie nieuwe agenten beter gaan screenen om er zeker van te zijn dat ze er geen discriminerende opvatting op na houden, en wil ze een onderzoek naar etnisch profileren.

Geen man of vrouw meer

Ze kondigde al eerder dat ze ook wil opkomen voor homoseksuelen en transgenders. Volgens Artikel 1 moet de burgerlijke stand dan ook niet langer registreren of iemand man of vrouw is.

Simons wil verder afspraken maken met sociale media, zodat zij groepsbelediging door gebruikers tegengaan. Wie discrimineert, moet van Sylvana op cursus.

Wat betreft standpunten die niet met discriminatie of minderheden te maken hebben, wil Simons een nationaal zorgfonds, en dat de basisbeurs voor studenten terugkomt. Ook wil zij een nieuw ministerie van ‘Vrede en Veiligheid’ in plaats van het huidige ministerie van Defensie.

Vooralsnog richten Simons en haar partijgenoten zich vol op de campagne, en hebben ze nog geen toelichting gegeven over hoeveel geld ze willen uittrekken voor alle genoemde maatregelen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.