#TK2017

Stemwijzer gehackt: deze partijen zijn populairst

Door Emile Kossen - 07 februari 2017

De introductie van de Stemwijzer is niet zonder problemen verlopen. De website lag een deel van de dag plat en nu blijkt de Stemwijzer ook nog te zijn gehackt. De voorlopige tussenstand van de stemadviezen ligt op straat.

Maandagmiddag was Stemwijzer.nl amper te bereiken. Volgens ProDemos – de organisatie achter de stemhulp – lag dat aan overbelasting van de website en niet aan hackers. Daar zou ProDemos, na hacks rond de verkiezingen in Amerika, zich extra tegen hebben beveiligd.

PVV en PvdA populair
Dinsdag blijkt echter dat beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze wel degelijk gevoelige inhoud wist op te sporen. Met een simpele actie kon hij de voorlopige tussenstand van alle stemadviezen bekijken via de ontwikkelaarsomgeving van webbrowser Chrome.

Kloeze liet op Twitter zien dat tot dinsdagochtend de meeste stemadviezen uitkwamen op de PVV van Geert Wilders (45.911). De PvdA (40.868), VVD (38.060) en opvallenderwijs de Partij voor de Dieren (35.095) kwamen ook bij veel gebruikers uit de bus. Een aantal partijen zou geen enkele keer bovenaan zijn geëindigd, waaronder Sylvana Simons’ Artikel 1.

hack
Kloeze zette een screenshot van de tussenstand op Twitter.

Waarom worden uitslagen verzameld?
ProDemos zegt dat het lek inmiddels is gedicht. Het is onduidelijk of de teller is uitgezet, of dat die alleen niet meer zichtbaar is. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2012 werd de Stemwijzer 4,8 miljoen keer ingevuld.

‘Het is goed dat het nu aan het licht komt en niet op een later moment, als er meer data bekend zijn,’ aldus een woordvoerder van ProDemos. De organisatie wil geen uitslagen bekendmaken, omdat het geen peilingsinstrument wil zijn. ’Sommige mensen vullen hem heel snel in, of kiezen bijvoorbeeld alleen maar het eerste antwoord.’

Een vreemde logica, vindt Kloeze. ‘Als de Stemwijzer onjuist lijkt te werken, dan kan dat zeker invloed hebben,’ zegt hij tegen Nu.nl. ‘Veel mensen gebruiken de Stemwijzer toch om te bepalen waar ze op stemmen.’ Bovendien vraagt hij zich af waarom er überhaupt een tussenstand wordt bijgehouden. Kloeze zegt dat de site het best offline kan worden gehaald om verdere cyber-inbraken te voorkomen.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.