nederland

Kuzu: ‘Aantal jongeren’ zat achter nepaccounts DENK

Door Elif Isitman - 14 februari 2017

Een ‘aantal jongeren’ zat achter de nepprofielen op sociale media van DENK om tegenstanders aan te vallen, en reclame te maken voor de eigen partij, zegt DENK-voorman Tunahan Kuzu dinsdag. Hij vertelt niet of hij zelf weet had van deze ‘internettrollen’.

De jongeren zijn erop aangesproken, en het zal niet meer gebeuren, aldus Kuzu. Volgens hem heeft zijn partij een ‘enkeling’ kunnen achterhalen, maar gaat het niet om tientallen nepaccounts, zoals eerder in mediaberichten werd gemeld.

Marcouch was doelwit van nepaccount

NRC Handelsblad onthulde afgelopen zaterdag het gebruik van nepaccounts door de partij, een aantal dagen nadat DENK-kopstuk Selçuk Öztürk aankondigde de krant voor de rechter te willen slepen vanwege eerdere artikelen over een fraudeonderzoek naar hem.

De krant sprak met (oud-)medewerkers, las vertrouwelijke stukken en zag interne mails en chats in. Sommige nepaccounts hadden autochtone namen, zoals Adriaan Wijenberg, Norbert Groenendijk en Ted van Denen. Voor de profielen werden foto’s van internet geplukt, zoals de foto van de Belgische theatermaker Lucas De Man. Zonder toestemming.

DENK zou autochtone profielen hebben gemaakt omdat de partij niet wilde worden gezien als ‘boze Turken die alleen maar voor moslims opkomen’. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zou doelwit zijn geweest van een dergelijk nepaccount, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over DENK in een interview. Diegene die toestemming had gegeven tot zo’n aanval, was Farid Azarkan, nummer twee op de DENK-kieslijst.

In een WhatsApp-gesprek vroeg Azarkan of iemand kon reageren op Marcouch, waarop Enes Yigit, voorzitter van Oppositie, de jongerenorganisatie van Denk vroeg: ‘Zal ik het doen met een troll account?’ Azarkan antwoordt vervolgens met: ‘Zeker.’ Yigit: ‘Ga ik doen.’

DENK krijgt hulp uit Ankara

Afgelopen weekeinde meldde Elsevier dat DENK in de verkiezingscampagne steun zou krijgen van de Turkse overheid. Door Turkije betaalde imams verspreidden een SOS-bericht met de oproep om op 15 maart DENK te stemmen, zeggen voorzitter Sefa Yürükel en vicevoorzitter Mustafa Cingoz van de Turkse Raad in Nederland – een particuliere organisatie die erop is gericht de integratie te bevorderen. Ankara wil op deze manier voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders ‘geen moslims meer binnen laat, moskeeën zal sluiten en de Koran zal verbieden’ aldus de Turkse Raad.

De tekst in het bericht richt zich op ‘iedereen die zich de laatste tijd een tweederangsburger voelt’. ‘SOS Mensen sta op en ga op 15 maart stemmen. De enige partij die zich inzet voor ons, is de partij DENK. Doe het ook voor je nageslacht voordat het te laat is.’ De toon is alarmerend:  ‘Laat van je horen. Kijk wat er nu gebeurt in Amerika. De minderheden worden overal openlijk gediscrimineerd. Moslims worden dagelijks door politici voor eigen gewin misbruikt om zetels te krijgen. In de media worden wij met z’n allen als uitschot neergezet. 52 procent van de christenen en 95 procent van de ruim 2 miljoen Wilders-aanhangers haat moslims en wil dat alle niet-westerse burgers het land verlaten.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.