nederland

Tips stromen binnen na beelden van zware mishandeling homo’s

Door Tom Reijner - 15 februari 2017

In oktober vorig jaar werden in Amsterdam twee homo’s tegen de grond gewerkt door drie lichtgetinte jongens op een scooter. Dat ging gepaard met zo’n bruut geweld dat een van de slachtoffers een schedelbreuk opliep.

Camera’s legden de ernstige mishandeling vast. Beelden ervan zijn dinsdagavond getoond in tv-programma Opsporing VerzochtEen van de daders – gezeten achterop een scooter op de Amsterdamse pont – kijkt daarbij voor iedereen zichtbaar in de lens.

opsporingverzocht
Bron: Opsporing Verzocht

Meteen na de uitzending stroomden de tips binnen, zegt politiewoordvoerder Leo Dortland tegen Elsevier.nl. ‘We hebben er nu al 34 binnen.’ Over de inhoud van de tips kon de politiewoordvoerder geen mededeling doen. ‘Dat is op dit moment nog echt te vroeg.’ Justitie behandelt de zaak als openlijke geweldpleging, benadrukt Dortland. De beelden werden niet eerder gepubliceerd, omdat de Officier van Justitie er nu pas toestemming voor gaf.

Uitgescholden en mishandeld

De twee homoseksuele mannen (52 en 55 jaar) werden vanwege hun geaardheid uitgescholden op de pont, die vaart tussen Amsterdam-Centrum- en Noord, achter het Centraal Station. Dat gebeurde rond een uurtje of twee in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober. De drie jongens op scooter rijden als laatsten de pont op, en beginnen het homostel meteen te provoceren. Omstanders horen hoe de mannen worden uitgescholden voor ‘homo’.

Een van de slachtoffers vertelt – onherkenbaar in beeld – voor het eerst, in Opsporing Verzocht, wat er precies gebeurde. ‘Ik stond aan de ene kant van de scooter, m’n vriend aan de andere kant. Dus die had zoiets van: kom maar hier staan. Toen zei die ene gast al van: ja hou je vriendje maar bij je. Stelletje homo’s. En ja, wat zit je nou te kijken? Wat is er dan? Moet je wat?’

Lampje ging uit

De belaagde mannen besluiten het agressieve gedrag te negeren. Maar op de Ruijterkade gaat het pas echt helemaal verkeerd. Op het fietspad wordt het homopaar klemgereden, zodat ze van hun scooter vallen. Dan begint het schoppen en slaan. ‘Meteen werd je aan alle kanten eigenlijk in elkaar getrapt. Zomaar uit het niets eigenlijk. De eerste schop, klap, was gelijk m’n lampje uit,’ zegt het slachtoffer.

‘Mijn partner lag op de grond. Die kreeg een knietje en schoppen en een paar klappen tegen z’n gezicht. Dus z’n hele ene kant van z’n gezicht lag helemaal open van boven tot onder z’n kin.’ Studenten weten de daders weg te jagen en de slachtoffers die bloedend op de grond liggen te helpen. De omstanders wisten ook snel foto’s te maken van het tuig en de wegrijdende scooter, terwijl ze bedreigd worden en verwensingen naar hun hoofd krijgen geslingerd.

Behoorlijk wat sporen verzameld

Tot dusver ontbreekt van het drietal elk spoor. In december meldde de politie na zes weken onderzoek tegen Elsevier.nl dat van een doorbraak nog geen sprake was. Wel was er ‘goede hoop’ dat de daders in beeld zijn, aldus woordvoerder Dortland. Lange tijd wilde politie niets kwijt over de zaak op verzoek van de slachtoffers.

Mede dankzij getuigen heeft de politie informatie kunnen verzamelen voor het onderzoek. Ook foto’s van de dader, en een kenteken, schreef de politie op Facebook dezelfde dag (16 oktober). Best wat sporen, maar tot arrestaties leidden die nog niet.  Mogelijk dat de tips daar verandering in brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.