nederland

Ontvoerder Insiya opgepakt in Teheran, vader loopt nog vrij rond

Door Elif Isitman - 27 februari 2017

Imran S., de man die ervan wordt verdacht in september het 2-jarige meisje Insiya uit Watergraafsmeer te hebben ontvoerd, is afgelopen weekeinde op het vliegveld van Teheran aangehouden. Een voorbereider van de ontvoering zou vorige week in Amerika zijn gearresteerd.

Imran S. is de neef van de vader van Insiya, Shehzad Hemani, die achter de ontvoering zou zitten. Imran S. is een van de ontvoerders, schrijft De Telegraaf.

Vrijwel alle ontvoerders opgepakt, maar vader niet

De Indiase zakenman Hemani zou eind september meerdere mannen hebben ingehuurd om zijn dochtertje uit het huis van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer weg te halen.

Imran S. zou door een oplettende touroperator zijn gezien, toen hij dit weekeinde op het vliegveld in de Iraanse hoofdstad werd gearresteerd. De Amsterdamse politie bevestigt, noch ontkent het bericht.

Vorige week werd in Amerika ook Daniel C. gearresteerd. Deze man zou betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van de ontvoering. Zijn arrestatie wordt wel bevestigd door de politie.

Hiermee zijn vrijwel alle ontvoerders van Insiya opgepakt, met uitzondering van haar vader. Hij verblijft relatief veilig met Insiya in Mumbai, voorheen Bombay,  omdat India geen inwoners uitlevert. Eerder werden al twee anderen gearresteerd wegens betrokkenheid bij de kidnapping.

De Amsterdamse politie zou nu druk bezig zijn uit te zoeken waar Imran S. precies verblijft en hoe ze hem zo snel mogelijk naar Nederland kunnen halen.

Vader zit opgesloten in eigen land

Eerder al zijn foto’s van Hemani verschenen terwijl hij met koffie in de hand door Mumbai rondloopt. Hij werd in de Indiase stad gesignaleerd met de bekende strafrechtadvocaat Gerard Spong.

Vader Hemani is opgesloten in zijn eigen land: hij kan worden aangehouden in alle landen waar Interpol actief is en de Nederlandse politie is actief naar de ontvoerder op zoek. Hemani zou Insiya hebben meegenomen na een ruzie met zijn ex-vrouw over de voogdij over het meisje. Buren van de familie in Amsterdam hebben verteld dat het ging om een gewelddadige kidnapping. Hij zit nu met het kind in het appartement van zijn moeder in Mumbai.

Een vriendin van hem en zijn moeder verblijven ook in het appartement, maar ze laten zich niet zien. Hemani is overdag overigens met veel dingen bezig, maar niet met Insiya. Volgens ooggetuigen is hij vooral druk met rondrijden, shoppen, lunchen en dineren in chique restaurants.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.