#TK2017

Op naar NAVO-norm? Dit wil CDA met miljarden voor Defensie

15 februari 2017

De een na de andere politieke partij strooit met miljarden in de aanloop naar de Kamerverkiezingen op 15 maart. Eerder meldde de VVD al twee miljard te willen neerleggen voor de zorg, woensdag komt ook het CDA met een miljardenbelofte.

De komende kabinetsperiode moet meer dan twee miljard euro worden geïnvesteerd in Defensie, zegt CDA-lijsttrekker en partijleider Sybrand Buma in een interview met De Telegraaf.

De krijgsmacht weer op orde brengen

Hij erkent dat het veel geld is, maar investeringen zijn volgens hem dan ook broodnodig in een snel veranderende wereld: ‘We hebben onze verzekeringspremie voor veiligheid in vredestijd opgebruikt, zelfs tot in de tijd dat er geen vrede meer was.’ In januari sprak de partij op een congres in Barneveld nog over een miljard extra, maar daar Buma nu op terug. ‘Je hebt al een miljard euro nodig om de huidige krijgsmacht op orde te brengen. De rest is voor investeringen. Die zijn nodig om onze krijgsmacht bij de tijd te brengen.’

Dat betekent volgens hem investeren in moderne technieken die het leger geavanceerder maken. Buma denkt bijvoorbeeld aan drones, onbemande vliegtuigen. Het is ‘van de zotte’ dat Defensie de aanschaf van grote drones met zeven jaar uitstelt, vindt de CDA-leider: ‘Die investering moet weer naar voren worden gehaald. We willen ook het taboe doorbreken om het taboe te bewapenen.

Het gaat om de zogenoemde MQ-9 Reaper. Defensie liet in 2013 weten dat er vier exemplaren van deze grote drones zouden worden aangeschaft, maar die koop werd in december 2015 met zeven jaar uitgesteld. Het geld ontbrak, was de lezing. Buma twijfelt of de 37 bestelde Joint Strike Fighters voldoende zijn. Ook denkt hij aan vervangende onderzeeboten en meer mankracht om cyberbedreigingen tegen te gaan. Daarvoor is volgens Buma veel meer capaciteit nodig.

Aan veiligheid hangt een prijskaartje

Het CDA trekt meer geld uit dan de VVD. De liberalen houden het (tot dusver) bij een miljard extra. Maar Buma’s belofte valt in het niet bij wat de SGP wil op defensiegebied. Die partij wil drie tot vier miljard extra voor Defensie, omdat aan veiligheid nu eenmaal ‘een prijskaartje hangt’. ‘Die moeten we betalen. Anders kan de prijs wel eens te hoog zijn,’ vindt de partij. Voor Nederland (VNL) spant de kroon. Tegen weekblad Elsevier liet partijleider Jan Roos in oktober weten liefst vijf miljard over te hebben voor de verdediging van Nederland. Er is onder meer een vliegdekschip nodig, gaf hij aan. VNL’er Roos wil het investeringsgeld weghalen bij bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking.

Momenteel geeft Nederland zo’n 1,1 procent aan Defensie. Buma wil in elk geval binnen vier jaar uitkomen op het Europese gemiddelde van 1,43 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee wordt toegewerkt naar de NAVO-norm, die bepaalt dat 2 procent van het bbp naar Defensie moet gaan. Het is de nadrukkelijke wens van Amerika (én zeker onder de nieuwe president Donald Trump) dat de Europeanen veel meer geld op tafel leggen voor het bondgenootschap.

De NAVO is zelf optimistisch gestemd. Volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn de defensie-uitgaven in Europa en Canada in 2016 met 3,8 procent gestegen. Dat komt neer op 10 miljard dollar per jaar. Woensdag en donderdag komen de NAVO-ministers van Defensie voor topoverleg naar Brussel.Het is de eerste keer dat  Trumps minister en ex-generaal James ‘Mad Dog’ Mattis bij een dergelijk overleg zal zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.