nederland

Praat mee (13): hypotheekrenteaftrek niet verder aantasten

Door Lucas Gasthuis - 27 februari 2017

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat uw reactie achter onder aan het artikel en discussieer mee.

De stelling op maandag 27 februari luidt: ‘De regeling voor de aftrek van de hypotheekrente moet niet verder worden aangetast.’

De afgelopen jaren is de hypotheekrente al minder royaal geworden, vindt de meerderheid van de partijen. Verdere beperkingen zijn niet nodig, en nu de huizenprijzen weer stijgen, moet het juist mogelijk blijven voor bijvoorbeeld jonge gezinnen om een huis te kopen.

Alle stellingen: #Praatmee

De VVD wil rust op de huizenmarkt en ook PVV, PvdA, SGP, CDA, VNL en 50Plus willen dat de hypotheekrente niet verder wordt beperkt. ‘Het kopen van een eigen huis moet bereikbaar zijn voor iedereen,’ aldus de VVD. ‘De huizenmarkt is flink hersteld en dat willen we niet verstoren.’

‘Hypotheekrenteaftrek bevoordeelt rijken’

Linkse partijen als GroenLinks en de SP willen wel dat er maatregelen worden genomen. Volgens de partij van Jesse Klaver bevoordeelt de hypotheekrenteaftrek Nederlanders met een hoger inkomen meer dan ‘mensen met een kleine portemonnee’. De SP wil de aftrek handhaven tot een hypotheek van 350.000 euro. ‘Daarboven wordt de rente afgebouwd. Hiermee worden de hoogste vermogens minder bevoordeeld.’

Wat vindt u? Moet de hypotheekrenteaftrek in tact blijven? Of bevoordeelt de regeling rijke Nederlanders? Laat het weten in uw reactie onder dit bericht.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reactie en in extreme gevallen tot een blokkade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.