nederland

Praat mee (6): er moet meer geld naar kunst en cultuur

Door Lucas Gasthuis - 20 februari 2017

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat in de reacties onder het stuk weten wat u van de stelling vindt.

De stelling van maandag 20 februari luidt: ‘Er moet meer overheidsgeld naar kunst en cultuur.’

Einde aan bezuinigingen
Kabinet Rutte-1 bezuinigde fors op het cultuurbudget – zo’n 200 miljoen euro – maar een deel van die bezuinigingen werd de afgelopen jaren teruggedraaid. In 2015 maakte het kabinet van PvdA en VVD tientallen miljoenen euro’s vrij, die PvdA-minister Jet Bussemaker in de culturele sector mocht steken.

Volgens partijen als VVD, PVV en CDA is het budget voor cultuur momenteel hoog genoeg. Samen met de christelijke partijen zien ze graag dat culturele instellingen minder afhankelijk worden van subsidies. PvdA, SP, D66 en GroenLinks willen meer geld vrijmaken voor cultuur, tot wel 100 miljoen euro extra. Zij beweren dat meer geld nodig is om de culturele sector te laten bloeien.

Wat vindt u? Moet er meer geld worden vrijgemaakt voor het stimuleren van kunst en cultuur? Of zijn kunstenaars en artiesten te afhankelijk van subsidies? Laat het weten in de reacties.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.