nederland

Rutte: EU moet stoppen met ‘Trump bashen’

Door Tom Reijner - 03 februari 2017

Premier Mark Rutte (VVD) is heel wat realistischer dan Guy Verhofstadt en Donald Tusk over hoe om te gaan met de Amerikaanse president Trump. De twee EU-prominenten spraken van ‘bedreiging’, maar Rutte wil daar niets van weten.

‘We moeten natuurlijk een relatie opbouwen,’ zegt de premier vrijdag op Malta voorafgaand aan het overleg met andere EU-regeringsleiders en staatshoofden.

Niet met het vingertje wijzen

‘Trump-bashen en met het vingertje wijzen’ gaat volgens hem zeker niet helpen. Sterker, het is contraproductief, omdat Europa daarmee de nieuwe Amerikaanse president tegen zich in het harnas jaagt. Rutte wijst erop dat de Verenigde Staten nu eenmaal onze belangrijkste bondgenoot zijn. Een die ‘bepalend is voor de veiligheid in Europa en onze belangrijkste handelspartner’. Europa moet ‘vanuit zijn eigen kracht’ werken, vindt Rutte.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die de top voorzit, had Trump deze week in zijn uitnodigingsbrief een bedreiging genoemd. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, nam daar afstand van. Hij zei zich niet bedreigd te voelen. Ook voorzitter van de liberale fractie ALDE in het Europees Parlement Guy Verhofstadt noemde Trump eerder al een gevaar voor de EU.

Inreisverbod

Rutte sprak zich eerder wel uit tegen Trumps inreisverbod, dat zeven islamitische landen treft. Hij vindt het ‘niet normaal’ en ‘gewoon discriminatie’. ‘Als je groepen uitsluit, dan kun je niet anders concluderen.’

Dit soort gebeurtenissen in de Verenigde Staten ‘druisen in tegen onze waarden’. Vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher toont zich wel anti-Trump. Hij was, samen met onder anderen D66-leider Alexander Pechtold aanwezig bij een demonstratie tegen de Amerikaanse president op het Haagse Malieveld woensdag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.