nederland

Salafisten bespreken ‘overeenkomst Holocaust en islamofobie’

Door Bauke Schram - 26 februari 2017

In de Al-Amal-moskee in Hilversum spreken drie islamitische sprekers over de problemen van moslims in de samenleving. De moskee ligt onder vuur, omdat bleek dat de sprekers ook de ‘overeenkomsten tussen de vooroorlogse Jodenvervolging en de hedendaagse moslimhaat’ zullen bespreken.

‘Meer dan walgelijk en abject,’ zegt Roel Abraham, woordvoerder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). ‘De problemen die moslims hebben, en die hebben ze, zijn niet te vergelijken met de industriële uitroeiing van de joodse bevolking in Europa in de oorlog. Die werd door de staat georganiseerd. Zo ver zal het nu niet komen.’

Een van de drie sprekers is de salafistische prediker Fouad el Bouch, onder de alias Abou Hafs. Het CIDI geeft aan dat Hafs in 2014 betrokken was bij een vergelijkbaar controversieel evenement. Op 4 mei – de dag van de nationale Dodenherdenking – sprak de salafistische spreker over de ‘Palestijnse holocaust’.

‘Toeval bestaat niet’

Ook nu krijgt de organisatie vooral kritiek vanwege de timing van het evenement. In Hilversum wordt op zondag ook de Februaristaking herdacht. Tienduizenden Nederlanders kwamen in 1941 in actie tegen de razzia’s en de Jodenvervolging. ‘Natuurlijk, toeval bestaat niet. Maar in dit geval heb ik me ervan laten overtuigen dat het moment van de bijeenkomst géén relatie heeft met de herdenking van de Februaristaking,’ zegt burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) tegen de Gooi- en Eemlander.

Broertjes maakt zich weinig zorgen over het evenement. Volgens de burgemeester zijn er geen problemen te verwachten, en zullen er slechts tientallen bezoekers komen. Verder wil hij zich niet uitlaten over het evenement. ‘Het is hun discussie, daar ga ik me inhoudelijk niet mee bemoeien.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.