#TK2017

Stemwijzer mag politieke voorkeuren niet zomaar verzamelen

Door Bauke Schram - 08 februari 2017

De Stemwijzer van ProDemos ligt opnieuw onder vuur. Na de hack op dinsdag blijkt nu ook dat de organisatie gevoelige persoonlijke informatie verzamelde, zonder daarvoor toestemming te vragen.

Stemwijzer.nl mag gegevens over de politieke voorkeur van bezoekers alleen verwerken voor advertentiedoeleinden als de bezoeker daar expliciet toestemming voor heeft gegeven. Dat gebeurde tot nu toe niet. Toezichthouders Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tikken de Stemwijzer daarom op de vingers.

Verwerken gegevens ‘raakt het kiesgeheim’

Stemwijzer gehackt: deze partijen zijn populairststemw

Gegevens over de politieke voorkeur van bezoekers zijn te gebruiken voor advertentiedoeleinden. Omdat het gaat om ‘bijzondere persoonsgegevens’ had Stemwijzer.nl uitdrukkelijk om toestemming van bezoekers moeten vragen.

‘Het is van groot belang dat mensen zich onbespied weten bij het invullen van gedetailleerde vragen over hun politieke voorkeuren, en dat informatie hierover ook niet langer wordt bewaard dan strikt noodzakelijk,’ aldus de toezichthouders in een persbericht. ‘Dit raakt aan het kiesgeheim.’

Stemwijzer.nl moet cookies direct verwijderen en beter naar de eigen beveiliging kijken, stellen de toezichthouders. Dinsdag ontstond commotie nadat de Stemwijzer werd gehackt. De tussenstand van alle stemadviezen tot nu toe lag op straat.

Veel kritiek op stemwijzer

ProDemos – de organisatie achter de kieswijzer – beweerde de website juist goed te hebben beveiligd na hacks tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Toch kon beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze een dag na de lancering van de website gevoelige gegevens publiceren. Met een simpele handeling kon hij de voorlopige tussenstand van alle stemadviezen bekijken via de ontwikkelaarsomgeving van webbrowser Chrome.

hack
Kloeze zette een screenshot van de tussenstand op Twitter.

ProDemos kreeg veel kritiek. De organisatie gaf aan geen uitslagen te willen publiceren, omdat Stemwijzer.nl geen peilingsinstrument is. ‘Sommige mensen vullen hem heel snel in, of kiezen bijvoorbeeld steevast het eerste antwoord,’ zegt een woordvoerder.

Dat de Stemwijzer mogelijk onjuist werkt, is zorgelijk, zegt Kloeze. ‘Veel mensen gebruiken de stemwijzer toch om te bepalen waarop ze stemmen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.