nederland

Uur van de waarheid voor universiteitsplan koepelgevangenis Haarlem

Door Bauke Schram - 16 februari 2017

Het plan om in de Koepelgevangenis in Haarlem een university college te huisvesten, krijgt veel steun. Een aantal gemeenteraadsleden wil nog geen toezeggingen doen, maar de tijd dringt voor de stichting achter het initiatief.

Stichting Panopticon zet zich in voor de oprichting en huisvesting van University College Haarlem. ‘De Koepelgevangenis is ideaal: een groot gebouw op een mooi terrein dicht bij het centrum. Daar moet iets bijzonders mee gebeuren,’ zegt Jacqueline van de Sande, voorzitter van Panopticon, tegen elsevier.nl.

‘De voordelen? Haarlem heeft nog geen universiteit  en het gebouw is een rijksmonument: ons plan geeft de Koepel een duurzame invulling. Het gebouw kan ook worden gebruikt voor andere doeleinden. Er zijn bijeenkomsten te houden, het bedrijfsleven zal ervan profiteren, er komen horecagelegenheden en ateliers, en we gaan er huisvesting voor studenten creëren.’

Veel steun voor universiteitsplan

De stichting krijgt steun van het college van Burgemeester en Wethouders, maar een aantal gemeenteraadsleden ligt dwars. De raad debatteert donderdagavond over de toekomst van de Koepel. Als de stichting voor middernacht geen toezegging krijgt, wordt het gebouw volgens Van der Sande te koop gezet. ‘Dit is echt het uur van de waarheid.’

Panopticon hoopt dat de gemeente het pand kan opkopen, om het daarna door te verkopen aan de stichting. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf van het ministerie van Binnenlandse Zaken bedraagt de koopsom van de Koepel 6,4 miljoen euro.

Raadslid Marceline Schopman (PvdA) wil geen voorrang geven aan de initiatiefnemers. ‘Andere partijen moeten via een openbare verkoop ook een eerlijke kans krijgen om een plan voor de Koepel te bedenken. Panopticon kan gewoon meedoen,’ zegt Schopman tegen de Volkskrant. De PvdA-fractie Haarlem was niet bereikbaar voor commentaar.

De stichting kreeg steun van prominenten als journalist/presentator Paul Witteman en cabaretier Erik van Muiswinkel. Ook hebben de voorstanders van het plan de buurtbewoners weten over te halen: ze twijfelden eerst, maar gingen toch overstag. Het midden- en kleinbedrijf, ondernemers en stichtingen in Haarlem hebben zich eveneens achter het plan geschaard.

Panopticon ‘heeft voorkeursbehandeling nodig’

Als het pand in de verkoop gaat, maakt de stichting volgens Panopticon-voorzitter Van de Sande geen kans. Als het terrein inderdaad naar de hoogste bieder gaat, komen er waarschijnlijk hotels of nieuwe woningen in de Koepel. Panopticon: ‘Terwijl een universiteit de stad veel meer te bieden heeft.’

Tientallen gevangenissen moesten onder Teeven de deuren sluiten. Zo ook de koepel in Haarlem

PvdA-raadslid Schopman twijfelt over de haalbaarheid van het plan. Op de valreep hebben de VU Amsterdam en de Open Universiteit aangegeven de intentie te hebben met Panopticon het plan voor University College Haarlem ‘te verkennen’. Het PvdA-raadslid zegt dat het ‘niet klinkt alsof ze zeker zijn dat het goed komt’.

Volgens Van de Sande moet het nu gebeuren. ‘De raad moet durven!’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.