nederland

RTL schrapt premiersdebat na annulering van Wilders en Rutte

Door Elif Isitman - 12 februari 2017

PVV-leider Geert Wilders en premier Mark Rutte komen niet naar het RTL premiersdebat. Reden voor de zender om het debat in zijn geheel te schrappen.

Wilders kondigde eerst aan zich af te melden voor het premiersdebat van RTL Nieuws. Hij wil niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers heeft uitgenodigd.

De zender zag zich daartoe gedwongen omdat op grond van de peilingen, waarop de zender de selectie wilde baseren, niet vier grootste partijen kunnen worden aangewezen. Ook de VVD vindt het aantal deelnemers te hoog.

Zowel de PVV als de VVD had al aangekondigd dat ze niet kunnen leven met een groter aantal debatdeelnemers. ‘Jammer’, twitterde Wilders zondagmiddag. ‘Kan nu naar carnaval.’ Ook de VVD heeft dus afgezegd.

Eerder op zondag gaf hij overigens een zeldzaam interview af aan WNL op Zondag. Daarin zegt hij dat hij niet van plan is te stoppen, ook niet wanneer hij niet in het kabinet komt. ‘Dan gaan we gewoon keihard oppositie voeren tegen het kabinet,’ aldus Wilders.

Verkiezingsprogramma op postzegel

Hij licht verder zijn verkiezingsprogramma, dat slechts een A4’tje in beslag neemt, toe: ‘Ik ga Nederland niets beloven in deze campagne, op één ding na: dat we Nederland weer van ons maken, dat we de grenzen sluiten, en dat al het geld dat wij aan het buitenland geven, wij daarmee gaan stoppen en dat aan de Nederlanders hier gaan geven’. Hij hekelt andere partijen die naar het Centraal Planbureau (CPB) stappen en ‘u vervolgens allerlei dingen wijsmaken’. Zijn verkiezingsprogramma had volgens hem ook ‘op een postzegel’ kunnen passen.

Tegen alle moslims die al in Nederland zijn, zegt hij: ‘Ik wil niet dat er nog meer bijkomen. Maar als je je aan de regels houdt, en geen sharia gaat toepassen of terreurdaden pleegt, ben je gelijk net als iedereen, wat je kleur of ideologie ook is. Dan heb je niks te vrezen.’

Wilders zaaide eerder deze week ophef met een bewerkte foto van D66-leider Alexander Pechtold te midden van radicale demonstranten die pleiten voor ‘sharia in Nederland’.

Het gezicht van de D66-leider werd gefotoshopt op het lijf van een radicale demonstrant. ‘D66 wil Amsterdam afsplitsen als de verkiezingsuitslag tegenvalt. Pechtold demonstreert met Hamas-terroristen,’ schreef Wilders. ‘Is dit de volgende stap?’ Pechtold reageerde emotioneel op de foto, en ook Rutte liet van zich horen en noemde het ‘smakeloos’ en ‘niet normaal’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.