nederland

Anne Fleur Dekker over GroenLinks: ‘Ze zijn niet solidair met mij’

Door Elif Isitman - 31 maart 2017

Activiste Anne Fleur Dekker heeft voor het eerst gereageerd op het feit dat ze haar GroenLinks-lidmaatschap heeft opgezegd, nadat de partij haar geen steun verleende in een rel over haar tweets. Een gebrek aan solidariteit is volgens haar de reden voor het opzeggen.

‘GroenLinks, de partij waar ik voor werkte, heeft in de media openlijk afstand van mij genomen. Doordat zij niet solidair zijn met mijn acties, heb ik besloten de eer aan mezelf te houden en heb ik mijn lidmaatschap bij GroenLinks opgezegd,’ zegt zij in een interview met de feministische website Vileine.

Cynisch bericht

De ‘acties’ waar zij steun voor verlangde, bestaan onder meer uit tweets die zij een jaar geleden verstuurde. ‘Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een “ludieke actie”.’ Dat schreef zij naar aanleiding van een oproep op Facebook om stenen te gooien naar een moskee, als ‘ludieke actie op het radicale moslimgeweld’.

Een cynisch bericht, zei ze zelf. Maar toch kwam het haar op flinke kritiek en scheldpartijen te staan. Op sociale media kreeg Dekker de wind van voren. Ze is inmiddels voor de tweede keer ondergedoken. Wilders meldde kort daarna dat hij deze week aangifte tegen haar heeft gedaan wegens bedreiging.

Ambivalente reactie

GroenLinks reageerde afgelopen week ambivalent op haar bericht, terwijl Dekker zelf dacht dat de partij achter haar stond. In eerste instantie werd afstand van haar tweets genomen. ‘De inhoud is verwerpelijk. Het zijn onhandige tweets, hoewel ze wel uit hun verband zijn gerukt,’ aldus GroenLinks-woordvoerder Lotte Jeursen afgelopen woensdag. Diezelfde woordvoerder zei daarna geen uitspraken te willen doen over ‘wel of geen afstand nemen’.

Desondanks voelt Dekker zich schijnbaar niet genoeg gesteund, en zegde ze haar lidmaatschap op. Ze vindt dat de partij het heeft laten afweten. Ze namen de afgelopen periode slechts twee keer contact met haar op. Daarnaast vindt Dekker dat GroenLinks de afgelopen tijd te liberaal is geworden. ‘Een groene wereld bereik je niet met liberale middelen,’ schreef ze.

Dekker was de afgelopen weken ook zeer kritisch over de voorman van Forum voor Democratie Thierry Baudet nadat zijn  partij bij de verkiezingen twee zetels had gewonnen. Zij zou hebben voorgesteld Baudet te ‘taarten’ en deelde tweets waarin Baudet wordt vergeleken met nazi-propagandist Joseph Goebbels. Naar aanleiding van deze berichten kreeg Dekker een lading haatberichten over zich heen, waarna zij is ondergedoken.

Over de bedreigingen aan haar adres zegt ze dat ze nog altijd ondergedoken zit, en dat de politie een speciaal protocol voor haar opstelt wanneer ze weer naar huis gaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.