nederland

Bekijk hier de verkiezingsuitslagen per gemeente

Door Ruud Deijkers - 16 maart 2017

Nu alle stemmen zijn geteld, kleurt Nederland blauw: VVD-blauw. In 282 van de 393 getelde gemeenten (inclusief Caribisch Nederland en ‘briefstemmers’ in het buitenland) komt de VVD als winnaar uit de verkiezingen. In Roermond kregen VVD en PVV evenveel stemmen.

Het verlies van de PvdA is het meest zichtbaar in de noordelijke provincies. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012 heerste de PvdA daar nog. Nu winnen in Oost-Groningen de SP en de PVV en in het noorden van Friesland en Groningen het CDA. In Slochteren – waar veel gas wordt gewonnen – wint de VVD.

Op Bonaire en Saba wint D66, op Sint Eustatius behaalde CDA het grootste aantal stemmen. Grootste partij onder briefstemmers in het buitenland is D66.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.