#Formatie

Formatienieuws: Thieme wil ‘klimaatkabinet’ met VVD

Door Bauke Schram - 20 maart 2017

Er moet een ‘klimaatkabinet’ komen van progressieve partijen en de grootste partij, de VVD, vindt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Dat meldt zij maandag aan verkenner Edith Schippers.

De nieuwe regering zou, behalve de VVD, bijvoorbeeld moeten bestaan uit D66, GroenLinks, de ChristenUnie, eventueel de PvdA en de Partij voor de Dieren zelf. Thieme vindt sowieso dat het klimaatakkoord van Parijs tegen klimaatverandering de basis zou moeten zijn bij de vorming van een kabinet, zo zei ze na afloop van overleg met verkenner Edith Schippers.

SGP stuurt aan op centrumrechts kabinet

De SGP vindt dat bij de vorming van een nieuwe regering zou moeten worden gekeken naar de mogelijkheid van een centrumrechtse meerderheidscoalitie. Een informateur van de VVD, de grootste partij, moet het voortouw nemen.

SGP-partijleider Kees van der Staaij maakte dit maandag duidelijk na overleg met verkenner Edith Schippers, die alle mogelijkheden op een rijtje zet. Van der Staaij ziet voor zijn eigen partij ‘in eerste instantie’ geen rol weggelegd.

Hij houdt wel alle opties open, zoals deelname aan een rechts kabinet met de PVV. PVV-leider Geert Wilders ziet dat wel zitten. Maar de VVD en CDA hebben de PVV uitgesloten. Behalve de vraag of het inhoudelijk mogelijk is tot overeenstemming te komen, lijkt er geen politieke wil bij VVD en CDA, aldus Van der Staaij.

Schippers niet terug als minister

Verkenner Edith Schippers keert overigens niet terug als minister. In september zei Schippers al geen Kamerlid voor de VVD te willen worden.

Schippers zei in september eventueel te willen terugkeren als minister, maar dan wel op een ander ministerie dan Volksgezondheid. Na twee kabinetsperiodes op deze post is er volgens Schippers het risico dat een ministerie te veel vergroeit met één persoon.

Lees ook- Edith Schippers: ‘Sfeer bij formatie is belangrijk’

Druk programma voor Schippers

De VVD’er heeft maandag een druk programma. Vanaf 8.30u tot zeker 19.30u spreekt Schippers met alle lijsttrekkers van Tweede Kamerfracties. Na eerst Mark Rutte te hebben gesproken, gaat zij met Jesse Klaver (GroenLinks) om de tafel. Als laatste spreekt zij met Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie.

Het ‘blok’ van het kabinet zal naar verwachting bestaan uit VVD, CDA en D66. Als die partijen de handen ineenslaan, moeten ze kijken welke vierde partij wordt betrokken om een meerderheid te krijgen.

Terwijl de VVD graag wil regeren met CDA en D66, hoopt Klaver de VVD van Rutte juist buiten de coalitie te houden. GroenLinks ziet veel liever een christelijk progressief kabinet, met bijvoorbeeld de ChristenUnie. ‘Onlogisch,’ vindt CDA-leider Sybrand Buma.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.