nederland

Elias haalt uit: ‘Onder Rutte heerst bij VVD ja-knikkerscultuur’

Door Bauke Schram - 22 maart 2017

De VVD bestaat louter uit ja-knikkers en is onder Mark Rutte veel te eenvormig geworden. Dat is het oordeel van vertrekkend Kamerlid Ton Elias.

Elias werd tegen zijn zin door ‘kille saneerder’ Halbe Zijlstra van de kandidatenlijst van de VVD afgehaald. Elias vroeg nog om op een lage plek te worden gezet, in de hoop genoeg voorkeursstemmen te verzamelen, maar de partijtop wilde daar niets van weten.

Ook toen hij aanbood mee te helpen met de campagne van de VVD, wees de partij hem de deur. Op de dag dat de oud-Kamerleden uit het Tweede Kamergebouw vertrekken, haalt Elias hard uit naar zijn partij in een interview met de Volkskrant.

In november zorgde de lijst van de VVD voor onrust binnen de partij. Wat gebeurde er precies?

Kritiek op partij blijft uit

Hoewel hij het als winst ziet voor Nederland dat zijn partij – ondanks het forse verlies bij de verkiezingen – de grootste is gebleven, zou een ander resultaat beter zijn geweest voor de VVD. ‘De discussie over de “ja en amen”-cultuur blijft nu uit,’ zegt de oud-politicus.

Tijdens de gesprekken over de VVD-lijst ontstond grote onrust in de partij. Er zouden ‘slechtnieuwsgesprekken’ worden gevoerd, maar een aantal VVD’ers bleef wrokkig omdat ze niet op de lijst stonden.

Een van de redenen voor de eenvormigheid in de partij, is, zegt Elias, dat de VVD-lijst steevast leunt op ‘ambtenarij en onderwijs en mensen met een politiek baantje’. Elias mist de echte Nederlander tussen de VVD’ers.

Vertrek van Elias

Ook de strenge fractiediscipline draagt bij aan de eenzijdigheid van de VVD. ‘We worden zonder last of ruggespraak gekozen. Nog vreemder dat daar de partijvoorzitter bij zit. Die heeft daar geen moer mee te maken,’ zegt Elias.

Syp WyniaSyp Wynia over de lijst van de VVD: Rutte-klonen zijn nog geen volksvertegenwoordigers

Elias heeft aangegeven woensdag moeilijk bereikbaar te zijn, wegens een heupoperatie die hij in de middag ondergaat. De operatie is ook de reden dat hij niet aanwezig is bij het afscheid van de huidige Kamer, voordat nieuwe Kamerleden hun intrek nemen.

Op zijn nieuwe website zegt het vertrekkende Kamerlid zich te willen richten op dagvoorzitterschappen en toezichthoudende en adviserende rollen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.