nederland

‘Erdoganposters waren experiment’, maar winkel weer beplakt

Door Bauke Schram - 25 maart 2017

De posters met de Turkse president Erdogan op de gevel van een gokwinkel in Rotterdam-Zuid maakten deel uit van een ‘sociaal experiment’, beweert de uitbater van de winkel. Op de gevel zijn nu Turkse vlaggen geplakt met het Turkse woord voor ‘ja’.

Zondagavond liet burgemeester Ahmed Aboutaleb de enorme posters van Recep Tayyip Erdogan weghalen, omdat ze de openbare orde zouden verstoren.

Sociaal experiment

De reactie van Aboutaleb maakte de eigenaar van de winkel, Cengiz Ötztürk, woedend. Öztürk stelt dat hij de posters ophing voor een experiment. ‘Ik wil aantonen dat in dit land met twee maten wordt gemeten. Een poster van Erdogan is een schande, eentje van Poetin niet. Terwijl Poetin de leider is van een veel groter en agressiever land, namelijk Rusland,’ zegt de uitbater in het AD.

Öztürk lag eerder in de clinch met Aboutaleb, die zijn winkel een aantal weken sloot toen aan het licht kwam dat er illegale weddenschappen in het pand zouden zijn gesloten.

Öztürk – wiens voorouders uit Georgië komen – vindt dat Aboutaleb zich te veel richt op Turkse Nederlanders die Erdogan als hun leider zien. ‘Dan zegt-ie oprotten. Oprotten? Ik was hier tien jaar eerder dan Aboutaleb, toen hij nog rondliep in het Rifgebergte.’

‘Evet’

Sinds zaterdag is de gevel weer volgeplakt, dit keer met afbeeldingen van de Turkse vlag met het woord ‘evet’, Turks voor ‘ja’. In Turkije voeren aanhangers van Erdogan campagne voor het ‘ja’-kamp, in de aanloop naar het referendum.

In april mogen Turken stemmen over een grondwetswijziging en het lot van de president Erdogan. Hij kan zijn macht ver uitbreiden en tot 2029 aan de macht komen als het ‘ja’-kamp de meerderheid van de stemgerechtigden achter zich krijgt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.