nederland

Erdogan wilde toespraak houden in Gelredome

Door Berend Sommer - 23 maart 2017

Bijna was de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zelf naar Nederland gekomen. Erdogan heeft geprobeerd om voor het komend weekeinde het Gelredome te boeken. Hij zou in het Arnhemse stadion tienduizenden Turkse Nederlanders willen toespreken.

Eind februari ondernam een campagneteam enkele pogingen om grote locaties in Nederland te huren. Ook het Ziggo Dome en de Amsterdam Arena zijn benaderd door het campagneteam van de AK-partij, meldt De Telegraaf. De directies van de stadions besloten geen medewerking te verlenen aan de Turkse regering, omdat zij zich niet willen lenen voor politieke doeleinden.

Relatie Turkije-Europa staat onder druk

De relatie tussen Turkije en de Europese Unie staat onder druk door deze campagne. Onder meer Duitsland en Nederland weigeren mee te werken aan de campagne, waarop de Turkse president hen ‘nazipraktijken’ verweet. Ook zei Erdogan in een toespraak die op tv werd uitgezonden dat gaskamers en concentratiekampen kunnen terugkomen in Europa.

Het conflict laaide op toen Nederland de landingsrechten introk van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Daarna was Rotterdam strijdtoneel van rellen, nadat de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya, het land werd uitgezet. Ze wilde in het consulaat in Rotterdam een toespraak houden. Erdogan kondigde hierop aan dat Nederland zal boeten.

Duitsland is net als Nederland niet van plan om Erdogan met gelijke munt terug te betalen. ‘Wie heeft er wat aan als wij in dezelfde taal op dezelfde manier zouden reageren als Erdogan, met dreigementen en beschuldigingen. Alleen Erdogan zelf,’ zegt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken en vicekanselier Sigmar Gabriel.

Erdogan wil  in het buitenland campagne voeren voor het referendum dat op 16 april wordt gehouden in Turkije. De inzet van het referendum is een grondwetswijziging die verstrekkende bevoegdheden aan de Turkse president verleent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.