nederland

Europees Parlement geheel klaar met Turkse propaganda

Door Stagiair - 23 maart 2017

Het Turkse dagblad Daily Sabah mag niet langer worden verspreid in het Europees Parlement. Hiermee reageert het Parlement op de lastercampagne die de krant is begonnen tegen diverse Nederlanders met een Turkse achtergrond.

Het verbod op de krant is een initiatief van CDA-europarlementariër Jeroen Lenaers. De europarlementariër vroeg de ongevraagde verspreiding van de Daily Sabah in het Europees Parlement te verbieden, nadat de krant diverse Turkse Nederlanders aanwees als mede-aanstichters van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije.

Onder wie de Rotterdamse CDA-politicus Turan Yazir, die zich terugtrok als raadslid na bedreigingen en intimidaties. Yazir is een sympathisant van de islamitische prediker Fethullah Gülen, aartsvijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Propagandakrant

In een artikel in Daily Sabah wordt CDA-europarlementariër Lenaers ervan beschuldigd banden te hebben met pro-Gülen-organisaties. Daarnaast zou de politicus ‘fascistische neigingen’ hebben en corrupt zijn.

Daily Sabah stelt in zijn persvrijheid te zijn aangetast. Lenaers op zijn beurt hekelt het ‘cynisme’ van de pro-Erdogan-krant. ‘Het is een verschrikkelijke vorm van ironie en hypocrisie dat de Turkse regering klaagt over de vrijheid van meningsuiting en de vrije pers, terwijl in Turkije een recordaantal journalisten in de cel zit,’ aldus Lenaers.

Daily Sabah – een Engelstalige krant die op papier en op internet verschijnt, en de nationalistische en autocratische trekken van Erdogan blindelings volgt – zegt dat er in de Nederlandse samenleving sprake is van ‘extremistische sentimenten’ en dat de meerderheid van de Europese politici ‘bekrompen’ is. Een twitterende Peter R. de Vries wordt daarentegen geprezen in de krant, omdat hij het zou opnemen voor Turkije.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.