#Formatie

SP laat deur op kier voor VVD: dit valt op in rapport Schippers

Door Tom Reijner - 27 maart 2017

Na een paar dagen rust gaan de formatiebesprekingen deze week weer beginnen. De taak van verkenner Edith Schippers (VVD) zit er weliswaar op, maar de vier partijen die verder onderhandelen over een kabinet, willen het formatieproces met de minister van VVD-huize voortzetten.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks zien graag dat Schippers informateur wordt, staat in een rapport dat de verkenner maandag heeft aangeboden aan Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib.

SP sluit VVD toch niet helemaal uit

Veel uit Schippers’ verslag was al wel bekend. Toch staan er wel een paar opvallende dingen in. DENK-fractievoorzitter Tunahan Kuzu wil bijvoorbeeld oud-premier Dries van Agt (CDA) als informateur. PVV-leider Geert Wilders gaf in zijn gesprek met Schippers aan niemand uit te sluiten, ook niet D66, waarvan fractievoorzitter Alexander Pechtold een van de felste critici van Wilders is. Ook dat is opmerkelijk. Schippers voegt er wel aan toe dat ‘de lijsttrekker van de PVV samenwerking met DENK onlogisch acht’.

Maar het opvallendste nieuws is de houding van de SP jegens de VVD. Tijdens de campagne liet SP-leider Emile Roemer onverbloemd weten de liberalen uit te sluiten. Daar komt de partij nu (een beetje) op terug. Als alle mogelijke coalitiebesprekingen mislukken – ‘diepgaand en uitputtend zijn onderzocht en vergeefs gebleken’ – dan kan samenwerking met de VVD worden ‘heroverwogen’. Ook hint Roemer op een alternatief: het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Verkenning duurde langer dan gepland

Een tweede informateur komt er niet. In 2012 werd PvdA’er Wouter Bos nog aangesteld als de man naast informateur Henk Kamp (VVD). Schippers’ verkenning duurde bijna een week langer dan gepland. Het rapport had oorspronkelijk al vorige week woensdag op tafel moeten liggen, maar dat vond Schippers toch echt te krap qua tijd. Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over het verslag en wijst dan officieel de informateur aan. Voor 2012 was die rol nog voorbehouden aan de Koning.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken vorige week af om te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Dat wordt nog een moeilijke klus, aangezien de verschillen tussen de vier partijen groot zijn. Vooral tussen GroenLinks en de VVD – iets wat Jesse Klaver en Mark Rutte ook niet nalaten te benadrukken. De kans dat het tot een kabinet tussen de vier partijen komt, is dan ook niet erg groot. Waarschijnlijker is een combinatie van VVD, CDA en D66 met de ChristenUnie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.