#TK2017

Opschudding door Turkse vlag in Amsterdams stembureau

15 maart 2017

In het stembureau van de Amsterdamse Joubertstraat is op last van de gemeente een aantal Turkse vlaggen verwijderd. Eerder waren in het stembureau Turkse vlaggen en folders verspreid. Het stembureau bevindt zich in een moskee in Amsterdam-Oost.

Bij het stembureau lagen enkele flyers, Turkse vlaggen en een banner. Volgens getuigen stond de Turkse radio aan. Na klachten van een aantal burgers heeft de kiesraad zich hierover gebogen. Omdat er op de posters geen stemadvies wordt gegeven, is er volgens de kiesraad geen sprake van beïnvloeding. Alleen campagne-uitingen zijn niet toegestaan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Bij democratie geen invloed van buiten’

‘In Nederland moeten we vrij zijn om te stemmen op wie we willen, en daarbij mag het stembureau de keuze niet beïnvloeden; een Turkse vlag is wel degelijk een politieke uiting,’ zegt VVD-raadslid Dilan Yesilgoz. ‘Ik ben zelf niet ter plaatse geweest, maar heb de burgemeester om opheldering gevraagd.’

‘Burgemeester Van der Laan bevestigde in de gemeenteraad dat er inderdaad een banner was opgehangen. Die banner heeft hij laten weghalen. Met het oog op de demonstraties op het Plein ’40-’45 afgelopen weekeinde leek hem dat wenselijk.’

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam bevestigt dit: ‘De posters en vlaggen zijn weliswaar niet strijdig met de kieswet, maar we hebben toch maatregelen genomen, veelal om verwarring en klachten te voorkomen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.