nederland

Doneren aan Giro555: wat speelt er in Oost-Afrika en Jemen?

Door Tom Reijner - 29 maart 2017

De samenwerkende hulporganisaties proberen woensdag tijdens de landelijke actie geld van u los te weken voor de bestrijding van hongersnoden in Afrika en Jemen. De afgelopen weken is er al meer dan 15 miljoen euro gestort. Maar waar doneert u precies voor en om welke landen gaat het?

Op deze Nationale Actiedag van Giro555 besteden diverse radio- en tv-zenders aandacht aan de actie waarmee geld wordt ingezameld. Donateurs kunnen persoonlijk hun donaties komen afgeven in het Hilversumse Instituut voor Beeld en Geluid of storten op bankrekeningnummer  NL08 INGB 0000 0005 55. Kort na 12.00 uur stond de teller op ruim 19 miljoen euro.

Zoals bij andere nationale acties zijn er ook nu weer veel Bekende Nederlanders bij betrokken, die eerder al met spotjes op radio en tv om aandacht vroegen voor de problematiek.  In de landen Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Sudan en Somalië dreigt voor 20 miljoen inwoners een tekort aan eten. Waardoor wordt die hongersnood veroorzaakt? Wat speelt er in de genoemde landen? Kortom: als u geldt overmaakt of geeft, waar gaat het dan precies naartoe? Een overzicht:

Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zei dat er een relatie bestaat tussen klimaatverandering, droogte en armoede in het Midden Oosten, de migratiecrisis en islamitisch terrorisme. Een onverstandige en onjuiste bewering, vindt Simon Rozendaal >Simon Rozendaal

Jemen

Het armste land van de Arabische Golfregio gaat al jaren gebukt onder een oorlog die ontstond na de opstand in 2011 die uiteindelijk een eind maakte aan het bewind van dictator Ali Abdullah Saleh. De Houthi-rebellen veroverden in alle chaos grote delen van het land en ook terreurbeweging Al-Qa’ida is er actief.

Intussen laat ook Islamitische Staat zich gelden. Door de oorlog, die wordt verhevigd door Saudische bommen op de Houthi-rebellen (die worden gezien als verlengstuk van aartsrivaal Iran), is het land slecht bereikbaar voor hulporganisaties.

Volgens Unicef hebben ruim 17 miljoen Jemenieten te maken met gevaar, armoede en honger. Daarvan dreigen vooral kinderen het slachtoffer te worden. Voor de oorlog was het er overigens ook al bar en boos. De regering had feitelijk alleen maar controle in en rond de hoofdstad Sana’a. Daarbuiten ging het vooral om het binnenboord houden van de verschillende stammen. Wanbestuur is dus een van de belangrijkste oorzaken van de huidige crisis.

Noordoost-Nigeria

Ook Nigeria (140 miljoen inwoners) is het wanorde troef. Het noordoosten van het steenrijke olieland is getroffen door een bloedige strijd tussen de islamitische terreurbeweging Boko Haram en de centrale overheid. Honderdduizenden inwoners zijn van huis en haard verdreven.

Daardoor is een ‘crisis van de hoogste orde’ ontstaan, zeggen de Verenigde Naties (VN). Volgens de samenwerkende hulporganisaties hebben meer dan 5,1 miljoen Nigerianen geen eten meer. Veel gebieden zijn onbereikbaar, waardoor de broodnodige hulpgoederen niet naar hen kunnen toestromen. Daarvoor is veel geld nodig.

Zuid-Sudan

Het jongste land in dit rijtje. Maar de onafhankelijkheid (2011) heeft de Zuid-Sudanezen nog maar bar weinig gebracht, 100.000 van hen hebben niets meer te eten. Dat komt door een mix van factoren: een volledig ingestorte economie, extreme droogte en een voortdurende burgeroorlog. Omdat mensen op de vlucht zijn, kunnen ze hun landbouwgrond niet bewerken en moeten ze vee achterlaten.

De regering van Zuid-Sudan is grotendeels verantwoordelijk voor de hongersnood in delen die door de burgeroorlog zijn ontwricht, vinden de Verenigde Naties. Het is te wijten aan president Salva Kiir, die ondanks alle ellende nog altijd miljoenen dollars uittrekt om wapens te kopen. In 2013 escaleerde de machtsstrijd tussen Kirr en zijn vicepresident Riek Machar. Het was een ouderwetse clanoorlog, omdat Machar bij een andere stam hoort.

Somalië

Ook in dit Oost-Afrikaanse land heerst al decennialang oorlog. De laatste jaren worden er bovendien aanslagen gepleegd door de islamitische terreurbeweging Al-Shabaab. Geweld, droogte, slecht bestuur, armoede… opnieuw staan de levens van duizenden Somaliërs op het spel.

Het aantal acuut ondervoede kinderen steeg vorige maand tot 185.000. En het is niet de eerste keer: in 2011 was er in Somalië ook al een hongersnood. Toen werden hulpverleners door de regerende milities veelal geweigerd. De VN schatten dat alleen al 900 miljoen dollar nodig is om in Somalië een ‘verwoestende hongersnood’ te voorkomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.