nederland

GroenLinks reageert ambivalent op Wilders-tweets Anne Fleur Dekker

29 maart 2017

De linkse activist Anne Fleur Dekker (22), tegen wie PVV-leider Geert Wilders aangifte wil doen, hoeft niet op steun te rekenen van GroenLinks. Het landelijk bureau van de partij neemt afstand van haar tweets.

‘De inhoud is verwerpelijk. Het zijn onhandige tweets, hoewel ze wel uit hun verband zijn gerukt,’ zegt GroenLinks-woordvoerder Lotte Jeursen tegen De Gooi en Eemlander.

Kritiek en scheldpartijen

Dekker, tevens columnist bij website Joop, schreef een jaar geleden op Twitter: ‘Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een “ludieke actie”.’ Dat schreef zij naar aanleiding van een oproep op Facebook om stenen te gooien naar een moskee, als ‘ludieke actie op het radicale moslimgeweld’.

Een cynisch bericht, zei ze zelf. Maar toch kwam het haar op flinke kritiek en scheldpartijen te staan. Op sociale media kreeg Dekker de wind van voren. Ze is inmiddels voor de tweede keer ondergedoken. Wilders meldde kort daarna dat hij deze week aangifte tegen haar doet wegens bedreiging.

Verwarring over steun GroenLinks

Dekker is fractiemedewerker van GroenLinks in Hilversum. Zelf denkt ze dat het landelijk bureau achter haar staat, zei ze dinsdag. ‘Ik ben activist, kaart landelijke problemen aan. Gelukkig staat het landelijke bureau van GroenLinks wél volledig achter me.’ Dekker wil extreem-rechts bestrijden: ‘Dat doe ik misschien heftiger dan mensen gewend zijn.’

Ze verklaarde eerder ook niet van plan te zijn haar toon te matigen. Ook hierin vindt ze geen steun bij het landelijk bureau: ‘Wij steunen haar niet in deze missie,’ aldus Jeursen. ‘Anne Fleur twittert op persoonlijke titel. Ze is natuurlijk vrij om te zeggen wat ze wil.’

Maar wanneer The Post Online Jeursen vraagt of het bureau nu wel of geen afstand neemt van Dekker, is de reactie onduidelijk: ‘Ik doe geen uitspraken over wel of geen afstand nemen,’ zei Jeursen woensdag tegen de website. Daarna uitgebreider: ‘De tweet van Anne Fleur is onhandig doch uit de context gerukt. We vinden het heel erg dat ze hierdoor wordt bedreigd. We hebben veel contact met Anne Fleur hierover. Ook vandaag nog. De gemeente Hilversum is ook bezig met haar veiligheid.’

Dekker was de afgelopen weken ook zeer kritisch over de voorman van Forum voor Democratie Thierry Baudet nadat zijn  partij bij de verkiezingen twee zetels had gewonnen. Zij zou hebben voorgesteld Baudet te ‘taarten’ en deelde tweets waarin Baudet wordt vergeleken met nazi-propagandist Joseph Goebbels. Naar aanleiding van deze berichten kreeg Dekker een lading haatberichten over zich heen, waarna zij is ondergedoken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.