nederland

In aanloop naar verkiezingen ziet Asscher twee problemen voor PvdA

Door Elif Isitman - 07 maart 2017

PvdA-leider Lodewijk Asscher baalt van de peilingen ‘zoals die nu zijn’. Zijn partij staat er slecht voor: volgens de huidige peilingen gaat de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen een historische nederlaag incasseren.

De PvdA wordt gestraft voor het meeregeren met de VVD, zei Asscher dinsdagavond in De Wereld Draait Door.

Asschers mismatch

Probleem is dat mensen hem wel vertrouwen en zelfs als premier zien, maar het niet eens zijn met het partijprogramma, aldus Asscher. Maar die mismatch geldt ook omgekeerd: volgens de PvdA-leider zijn er ook mensen die zijn partij wel zien zitten, maar hem niet.

Asscher hoopt dat hij in de laatste campagneweek beide groepen nog kan overtuigen op de PvdA te stemmen. ‘Mensen die het programma goed vinden, moeten denken: nou, dan neem ik Asscher erbij. En mensen die mij goed vinden, de PvdA erbij. Dan kunnen we een mooie uitslag krijgen,’ aldus Asscher.

Rutte angstig voor PVV-zetelaantal

Vorige week liet ook premier Mark Rutte zich ongewoon pessimistisch uit over de peilingen. Hoewel hij met de VVD het alternatief voor de PVV wil vormen, is hij er niet gerust op dat zijn partij op 15 maart wederom als grootste uit de bus komt.

De kans is levensgroot dat de partij van PVV-leider Geert Wilders de grootste wordt, zegt de premier, en dat wil hij koste wat kost voorkomen.  ‘We weten dat ze weglopen als het moeilijk wordt, dat ze problemen niet kleiner maar groter maken, dat ze tegenstellingen aanzetten in plaats van ze te verminderen,’ zei Rutte vorige week op campagne in Zeist over zijn grootste rivaal op rechts.

Eerder zei hij nog dat hij het zetelaantal van de PVV laag inschat: de partij zou slechts 15 zetels halen, terwijl zijn VVD op 41 zetels zou kunnen rekenen. Daarna krabbelde hij terug: ‘Ik was misschien iets te enthousiast.’

Samenwerking met Wilders zit er wat Rutte betreft niet in. Hij zei eerder al dat de kans dat Wilders en hij de handen ineenslaan na de verkiezingen ‘nul’ is. Daarna was hij nog iets stelliger: het zal nooit tot samenwerking met de PVV komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.