#Formatie

Informateur Schippers streeft naar kabinet voor de zomer

Door Tom Reijner - 29 maart 2017

Edith Schippers kan nu vol aan de slag als informateur van een kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Ze verwacht niet dat er voor Pasen een kabinet is.

Het gaat even duren, zegt Schippers (VVD), naast informateur ook minister van Volksgezondheid, in een toelichting op het verdere formatieproces: ‘Het streven is voor de zomer.’ Dan kan het nieuwe kabinet nog een begroting voor volgend jaar opstellen, zodat op Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) een eigen  Miljoenennota kan worden gepresenteerd.

Schippers wil opener zijn over de formatie dan vier jaar geleden, toen de VVD en PvdA er razendsnel uit waren. Wat toen bleef hangen, was het beeld van het kwartettende duo Rutte-Samsom.

Schippers zal de pers elke donderdag bijpraten en Nederland en de fracties zoveel mogelijk meenemen in het proces. ‘De praktijk moet uitwijzen of dat lukt. Maar het is de intentie.’

Aan tafel in de Stadhouderskamer

De eerste onderhandelingen over de vorming van een kabinet tussen de vier partijen zijn woensdagmorgen begonnen. Fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) zaten met hun mede-onderhandelaars bij de informateur aan tafel in de Stadhouderskamer van de Tweede Kamer, de werk- en ontvangstruimte van stadhouder Willem V eind achttiende eeuw.

Heel snel zullen de onderhandelingen niet gaan. Vooral VVD, CDA en GroenLinks blijven benadrukken hoe groot de verschillen zijn. Volgens Klaver was deze eerste overlegsessie vooral bedoeld om de agenda’s op elkaar af te stemmen. De GroenLinks-leider zal geen genoegen nemen met een kabinet waarin zijn partij ‘alleen de scherpe randjes van het rechtse beleid’ haalt. Als de formatie tussen de vier partijen klapt, kunnen VVD, CDA en D66 het proberen met bijvoorbeeld de ChristenUnie. Ook die combinatie heeft een meerderheid in de Kamer.

De sfeer goed houden

Volgens Schippers kreeg ze ‘ontzettend veel’ adviezen van vergaderexperts over hoe de formatie aan te pakken. ‘Blijkbaar verdienen veel mensen daar hun geld mee.’ Maar uiteindelijk gaat het er toch om de ‘sfeer goed te houden’, te kijken waar je het over eens bent en of je samen iets kunt bereiken, zei Schippers.

Schippers zal straks niet te zien zijn op het bordes van paleis Huis ten Bosch. Ze gaf recent aan geen nieuwe
termijn als minister te ambiëren.
Tijdens haar persconferentie ging
Schippers dieper in op de reden.
Schippers wil uit haar ‘comfortzone’,
want dat houdt haar ‘scherp en fris’.

In een interview met Elsevier sprak Schippers al over het belang van een goede sfeer tijdens de formatie. Lees hier meer >

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.