nederland

Kandidaat partij Simons: Wilders gebruikt homo’s als wapen

Door Bauke Schram - 05 maart 2017

De Amerikaanse website Buzzfeed wijdde zaterdag 3.000 woorden aan de homo-standpunten van Geert Wilders. Ook een kandidaat-politicus die op de lijst staat van de partij Artikel 1 haalt uit naar de PVV

Volgens Buzzfeed gebruikt Wilders ‘homo’s als wapen’. In het uitgebreide stuk besteedt het progressieve medium aandacht aan de PVV, die de LHBTI-gemeenschap zou misbruiken in de strijd tegen de politieke islam.

‘Homo’s zijn het volgende doelwit’

‘We weten allemaal dat de homo’s het eerstvolgende doelwit zijn, als je extreemrechts de ruimte geeft,’ zegt Olave Basabose tegen Buzzfeed. Basabose is een transgender en vluchteling uit Burundi, en staat op nummer 9 op de lijst van Artikel 1, de partij van Sylvana Simons. Basabose zegt dat de PVV alleen belooft ‘homo’s te beschermen tegen moslims’. Ook zouden rechtse partijen homo’s gebruiken als wapen in de strijd tegen immigratie.

Ook Tanja Ineke, de voorzitter van de homobelangenvereniging COC, zegt dat Wilders ‘normaal gesproken bepaald geen betrouwbare bondgenoot is’ in de strijd voor homorechten. De campagne van de VVD, die homorechten als belangrijke Nederlandse waarde brengt, zou wel ‘oprecht’ zijn. Ineke geeft ook aan dat er terechte zorgen zijn over de rechten van homo’s na de immigratiecrisis van de afgelopen jaren.

Meer ruimte voor homorechten na DENK

Simons heeft eerder gezegd zich te willen inzetten voor homorechten. Tijdens een debat dat werd georganiseerd door COC kondigde ze trots aan dat 40 procent van haar lijst uit LHBTI-personen bestaat.

Na haar vertrek bij de partij DENK zei Simons de doelen van haar partij te willen uitbreiden. Bij DENK was geen sprake van homofobie, maar ‘de partij houdt wel rekening met het conservatieve deel van haar achterban,’ zo stelt Simons. Artikel 1 moet zich juist ook inzetten voor de rechten van LHBTI’ers: ‘Er zijn ook homoseksuele moslims, er zijn ook lesbische Surinamers,’ verklaart Simons.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.