#Formatie

Klaver wil meer dan ‘scherpe randjes van rechts beleid halen’

Door Bauke Schram - 29 maart 2017

GroenLinks-leider Jesse Klaver zal geen genoegen nemen met een kabinet waarin zijn partij ‘alleen de scherpe randjes van het rechtse beleid’ haalt. Een coalitie met VVD, CDA en D66 blijft een optie voor Klaver, mits GroenLinks haar stempel kan drukken op het beleid.

Zo reageert de jonge lijsttrekker op het verslag van verkenner Edith Schippers (VVD). Tijdens de verkenningsperiode hebben VVD, CDA, D66 en GroenLinks aangegeven verder te willen praten over de formatie van een kabinet.

Duyvendak I

Dat de VVD in zee wil met GroenLinks, komt premier Mark Rutte op flinke kritiek te staan van PVV-leider Geert Wilders. Er komt volgens Wilders geen kabinet-Rutte III, maar Duyvendak I. ‘Klaver dreigt het Torentje te kraken,’  sneerde Wilders.

Volgens Rutte handelt de VVD uit landsbelang, niet uit partijbelang. Maar de partij zal pijnlijke compromissen moeten sluiten met GroenLinks om tot een Regeerakkoord te komen. Volgens Klaver betekent dat meer dan het ‘rechtse beleid iets minder erg maken’.

Coalitie tussen uitersten

Tijdens het formatiedebat in de Tweede Kamer dinsdag herhaalde Klaver dat hij een ‘kabinet van verandering’ wil zien, waarbij energietransitie de prioriteit heeft. Ook Klaver ziet dat het een ‘coalitie tussen uitersten’ wordt, mocht de combinatie VVD, CDA, D66 en GroenLinks doorgaan.

Het migratiebeleid en ‘het nivelleringsfeestje’ zullen de belangrijkste struikelblokken zijn tijdens de formatie. De partijen hebben volgens de lijsttrekkers nog veel te bespreken met Schippers – die overigens ook tot formateur is benoemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.