nederland

Koenders geeft Turkse minister geen harde ‘nee’ voor bezoek aan Nederland

Door Elif Isitman - 09 maart 2017

Minister Bert Koenders (PvdA) heeft donderdagavond gebeld met zijn Turkse collega, minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Zijn boodschap was duidelijk, maar milder dan verwacht: wij zullen geen medewerking verlenen aan uw bezoek.

Cavusoglu wil naar Nederland komen om Turken hier over te halen ‘ja’ te stemmen in een referendum over een grondwetswijziging in Turkije, waarmee president Recep Tayyip Erdogan aanzienlijk meer macht krijgt.

Onwenselijk bezoek

Koenders vertelde Cavusoglu dat hij zijn bezoek ongewenst vindt, niet zal faciliteren en hem ook niet zal ontmoeten. Ook zegt Koenders dat Nederland ‘op geen enkele manier medewerking zal verlenen’ aan het bezoek. Normaal gesproken ontvangen buitenlandse bewindslieden ministeriële steun, maar dat blijft in dit geval uit.

‘Nederland draagt de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid van Nederlanders, niemand anders. Daarom wil Nederland niet dat dit gaat plaatsvinden,’ aldus Koenders. Ook wil de regering niet dat Turkse ministers de Nederlandse vrijheid van meningsuiting misbruiken voor een Turkse grondwetscampagne. ‘We leven in een vrij land. Onze kernwaarden maken dat iedereen vrij is om eigen keuzes te maken en bijeen te komen. Wel vinden we het bezoek van een lid van de regering van Turkije aan ons land om politieke campagne te voeren onwenselijk. Daar zullen we dus niet aan meewerken,’ aldus Koenders.

Geen verbod op bezoek

Dat er geen medewerking wordt verleend, betekent niet dat het bezoek van de baan is. Het is immers geen verbod. Cavusoglu kondigde eerder aan koste wat het kost naar Nederland te willen komen. Een bezoek in Rotterdam voor aanstaande zaterdag werd afgeblazen, evenals een bijeenkomst in Hengelo op vrijdag.

In Duitsland speelden eerder deze week soortgelijke issues. De Duitse regering zag ook niets in een bezoek van Cavusoglu, maar hij kwam toch. Vanaf het balkon van het Turkse consulaat in Hamburg sprak hij aanhangers van Erdogans AK-partij toe.

Met deze grondwetswijziging komt de absolute macht een stap dichterbij voor Erdogan. Hij kan onder meer per decreet regeren, de functie van premier wordt afgeschaft en hij kan tot het jaar 2029 blijven zitten.

Eerder op de dag vroeg PVV-leider Geert Wilders een spoeddebat aan over de kwestie van campagnevoerende Turkse bewindslieden in Nederland. Dat verzoek werd door geen enkele andere partij gesteund.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.