nederland

Nederlandse politie zet zich na rellen in Brussel schrap voor Turkse stembusgang

Door Elif Isitman - 31 maart 2017

De politie in Brussel verhoogt haar aanwezigheid naar aanleiding van de vechtpartij bij de Turkse ambassade in de hoofdstad. Donderdagavond gingen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan daar met elkaar op de vuist, en werden drie mensen neergestoken.

Alle slachtoffers zouden van Koerdische afkomst zijn, en onder hen is een 69-jarige vrouw die geldt als het boegbeeld van de Koerden.

Erdogan-posters

De Turkse Belgen mochten stemmen voor een referendum over een wijziging van de Turkse grondwet, waarmee Erdogan meer macht naar zich kan toetrekken. Directe aanleiding van de rellen waren posters van Erdogan die zijn aanhangers hadden opgehangen in de buurt van de ambassade. De Koerden namen daar aanstoot aan en protesteerden ertegen. Er zijn vijf mensen opgepakt.

‘Meerdere personen hebben elkaar geslagen en gestoken, onder meer  met een mes en een ijzeren staaf. Er zijn vijf gewonden onder de vermoedelijke daders van de slagen en steken,’ zegt het Brusselse parket. De arrestanten worden vrijdag gehoord.

Wanneer ze schuldig worden bevonden en officieel wordt vastgesteld dat politieke motieven de reden zijn van hun daden, kunnen ze een zwaardere straf krijgen. De maximumstraf daarvoor is vier jaar.

Geen politieke symbolen in Nederland

De Nederlandse autoriteiten houden na de gebeurtenissen in Brussel hun adem in. Turken in Nederland mogen van woensdag 5 april tot zondag 9 april hun stem uitbrengen. De stemmingen worden georganiseerd door het Turkse consulaat en ze worden gehouden in de RAI in Amsterdam, het GIA-beurscomplex in Den Haag en sportcentrum De Scheg in Deventer.

Het is bij de stemmingen verboden om politieke symbolen te dragen en propaganda te maken. De politie zou extra waakzaam zijn, maar specificeert niet welke maatregelen worden genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.