nederland

Praat mee (14): alle kolencentrales mogen voorlopig open blijven

Door Lucas Gasthuis - 02 maart 2017

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen selecteert Elsevier voor abonnees elke dag een stelling uit de Stemwijzer. Laat in een reactie onder het stuk weten wat u van de stelling vindt.

De stelling van donderdag 2 maart: alle kolencentrales mogen voorlopig open blijven. Dit jaar worden er vijf kolencentrales gesloten, maar de overige vijf blijven tot 2030 energie produceren. Hierover zijn de politiek partijen verdeeld. Er valt iets te kiezen.

Praat mee met dagelijkse stellingen uit de Stemwijzer: een overzicht >>

Wachten op alternatief

De rechtse partijen willen de kolencentrales openhouden tot een goedkoper alternatief zich aandient. VVD, PVV, SGP, VNL en FvD zijn tegen de directe sluiting van kolencentrales. De hoge kosten van alternatieve energie spelen in hun programma rol. De VVD vindt dat een snelle sluiting van de kolencentrales de leveringszekerheid van energie in gevaar brengt. Daarnaast is de volkspartij pessimistisch over het milieubeleid in andere landen: ‘Voor elke gesloten, schone centrale in Nederland gaat er elders in de wereld een vieze open.’

Het CDA vindt dat kolencentrales op termijn moeten sluiten. Om de CO2-uitstoot te reduceren, moet de belasting op kolencentrales hoger worden dan die op gas. De christen-democraten streven naar een Europees kolenbeleid.

Zo snel mogelijk sluiten

De PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, PvdD en 50Plus zijn tegen de stelling. Deze partijen vinden dat de kolencentrales zo snel mogelijk moeten sluiten om plaats te maken voor schonere alternatieven. D66 vindt dat energie uit kolen op termijn even duur is als groene energie, als de kosten voor milieu en maatschappij worden meegerekend. GroenLinks wil de kolencentrales binnen vier jaar gesloten hebben, en benadrukt dat Nederland verslaafd is aan gas, kolen en olie.

Wat vindt u? Kunnen de laatste kolencentrales in Nederland voorlopig blijven draaien of moet alles op alles worden gezet om het klimaat zo veel mogelijk te sparen? Geef uw mening in de reacties.

Spelregel: het gaat om de inhoud van de stelling, niet om de partijen. Het al te opzichtig steunen van één partij kan leiden tot verwijdering van uw reacties en in extreme gevallen tot een blokkade.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.