nederland

Slaan FvD en DENK de handen ineen uit woede om zetels?

Door Bauke Schram - 23 maart 2017

De beweging DENK overweegt vandaag te protesteren in de Tweede Kamer uit woede voor de aangewezen zitplaatsen van de nieuwe Kamerleden. Tunahan Kuzu, Selçuk Öztürk en Farid Azarkan blijven morgen tijdens de zitting staan en nemen geen plaats op de stoelen in de Tweede Kamer.

DENK is boos, omdat haar Kamerleden achter in de Kamer werden gezet, op een minder zichtbare plek. Öztürk, Kuzu en Azarkan zitten ‘ingemetseld’ tussen andere Kamerleden. Ze zeggen recht te hebben op een meer prominente plek, dichter bij de interruptiemicrofoons.

Protest over indeling

Uit onvrede willen de politici van DENK protesteren op donderdag, de eerste dag dat de nieuwe Tweede Kamer bijeenkomt. Ze zullen achter hun zetels gaan staan, en niet op de stoelen zitten om aan te geven dat ze niet blij zijn met de indeling van de Kamer.

Overigens wordt er nog wat geschoven. Woensdagmiddag lukte het de fractie van de SGP nog om naar voren te schuiven, van de tweede rij van achter naar de vierde rij.

Onvrede en stoelendans

Eerder berichtte elsevier.nl dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet ontevreden was over zijn plek in het parlement. ‘We zijn een echte middenpartij die op zoek gaat naar de verbinding,’ zei Baudet. Onterecht dus dat zijn FvD aan de rechterkant van de Kamer wordt gezet. Het kersverse Kamerlid wil nog niet zeggen of hij meegaat in het protest van DENK.

De directie Bedrijfsvoering heeft de taak de dertien gekozen fracties in te delen in de plenaire zaal, de Tweede Kamer. Als er onvrede over is, neemt het presidium van de Kamer een besluit. De Kamerleden zitten in een halve cirkel die is opgedeeld in zes delen.

Het gevecht om de voorste rij wordt in Den Haag al spottend een ‘stoelendans’ genoemd. Alle partijen hopen vooraan te zitten, om zo veel mogelijk in het beeld van de camera’s te komen.

Tijdens de regeling van werkzaamheden heeft Kuzu gevraagd ruimte te maken voor nieuwkomers. ‘Een fractie moet aan een gangpad zitten, dat is toch niet teveel gevraagd? We waren er nauw bij betrokken maar de indeling gaat ten koste van de nieuwkomers.’ Zegt de voorman van DENK.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.