nederland

Protestactie ‘Solidariteit voor Turken’ in Rotterdam afgeblazen

Door Tom Reijner - 17 maart 2017

Het was de bedoeling dat vrijdag aan het eind van de middag een groep boze Turkse Nederlanders een protestmars zou lopen door het centrum van Rotterdam. De drie organisaties achter de actie hebben besloten de tocht te annuleren.

De demonstratie ‘Solidariteit voor de Turken’ is afgemeld bij de politie, bevestigt een gemeentewoordvoerder tegen persbureau ANP na berichtgeving hierover in het AD.

Woede over optreden politie Rotterdam

Eerder op de dag stemde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb nog in met het verzoek tot een protest. De demonstratie was aangevraagd door drie Turkse organisaties die pleiten voor de vrijheid van meningsuiting van Turken in Nederland. Ze zijn razend over het optreden van de politie in Rotterdam bij de ongewenste komst van de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betul Sayan Kaya afgelopen zaterdag.

Zij werd tegengehouden vlak bij het pand van de Turkse consul. Honderden Turkse Nederlanders hadden zich rond haar verzameld om te luisteren naar haar toespraak, maar die mocht niet worden uitgesproken. In plaats daarvan werd Kaya teruggestuurd naar Duitsland. Later die avond liepen de gemoederen hoog op, ontstonden er rellen en moest de Mobiele Eenheid ingrijpen.

Facebookpagina is offline gehaald

Volgens het AD meldt de organisatie nu in een bericht op Facebook dat ze niet  kunnen instaan voor de veiligheid van de deelnemers. De pagina waarop het evenement werd aangekondigd, is niet meer te vinden. Vermoedelijk is het profiel ‘Solidariteit voor de Turken’ offline gehaald.

Demonstranten mochten van de burgemeester tussen 17.00 en 19.00 uur in optocht van het plein voor Rotterdam Centraal naar het Schouwburgplein lopen. De locaties worden evengoed nadrukkelijk in de gaten gehouden, aldus de zegsman van de gemeente. Hoewel er op internet allerlei oproepen circuleren om niet te gaan, kunnen spontane protesten natuurlijk altijd ontstaan. Rotterdammers vreesden dat een nieuwe demonstratie tot nieuwe ongeregeldheden zou leiden in hun stad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.