nederland

SP baalt toch van verkiezingsuitslag: ‘Partij was niet zichtbaar’

Door Bauke Schram - 25 maart 2017

Het verkiezingsresultaat van de SP (veertien zetels) werd op de avond van 15 maart en de dagen daarna gevierd als overwinning. Nu kijkt de partij toch kritisch naar wat er misging: de SP verloor een zetel en profiteerde niet van het verlies van de PvdA.

Volgens SP-coryfee Jan Marijnissen is het duidelijk: de partij was niet zichtbaar genoeg. Partijleider Emile Roemer lijkt het daarmee eens te zijn: ‘We oogstten wat we gezaaid hebben – veertien zetels. Daar moeten we iets aan doen. We moeten meer zaaien.’

Dit zei Roemer voor de verkiezingen tegen Elsevier >>

Tijdens het partijcongres dit weekeinde steekt de SP dan ook de hand in eigen boezem. In het verleden kreeg Roemer forse kritiek over zijn leiderschap, ook vanuit de partij zelf. Het is Roemer nog niet gelukt om zijn partij boven de 15 zetels te krijgen, maar zijn positie is niet in gevaar.

Nieuw team, nieuwe mogelijkheden?

Wel lijkt de partij volop in te zetten op Lilian Marijnissen, de dochter van de voormalige partijvoorzitter. Marijnissen stond op nummer drie op de kandidatenlijst en wordt als Kamerlid – samen met Nine Kooiman – verantwoordelijk voor de zorg, misschien wel het belangrijkste thema van de SP. Renske Leijten, de nummer twee van de lijst die een stuk minder voorkeursstemmen kreeg dan Marijnissen, is woordvoerder financiën en de EU.

De focus op de zorg tijdens de campagne wordt overigens genoemd als belangrijk verbeterpunt: de campagne zou te eenzijdig zijn geweest. Daarnaast was de SP volgens partijleden niet herkenbaar genoeg tijdens de campagne. Zo werd het vertrouwde rood van de tomaat van de SP vervangen door felroze en -geel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.