#Formatie

Kabinetsformatie: onderhandeling ‘GroenRechts’ begint volgende week

Door Berend Sommer - 23 maart 2017

Jesse Klaver, Mark Rutte, Sybrand Buma en Alexander Pechtold gaan volgende week onderhandelen over een kabinet. Dit maakte Mark Rutte na afloop van een overleg bekend.

Meer over het klimaatbeleid van de VVD: dit zei Mark Rutte in 2008 over Groen Rechts

Precies een week na de verkiezingsuitslag schuiven de vier partijleiders aan, om een kabinet met hun partijen te bespreken. Ook verkenner Edith Schippers was bij dit gesprek aanwezig. Schippers wil weten of deze partijen verder willen met elkaar. Dit blijkt nu het geval te zijn, Schippers gaat nu beginnen met het schrijven van een rapport. Daarin zal ze de Tweede Kamer adviseren over de formatie.

Vooral over de verschillen tussen Mark Rutte en Jesse Klaver wordt gespeculeerd. De partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar voor de verkiezingen. Klaver liet tijdens de campagne geen mogelijkheid onbenut om een regering zonder VVD te propageren. D66 is een voorstander van onderhandelingen tussen VVD en GroenLinks. Het CDA is terughoudender.

Kabinet zonder Wilders

Over Geert Wilders werd woensdag bekend dat hij geen plaats zal nemen in het nieuwe kabinet. Zowel Mark Rutte als Sybrand Buma heeft aangegeven dat samenwerking met de PVV geen optie is. Gisteren had Schippers een gesprek met Geert Wilders, waarin de leider van de PVV duidelijk maakte te willen praten over een samenwerking met de VVD. Eerder gaf Wilders aan pas te willen deelnemen aan een regering met de VVD als Mark Rutte zou opstappen. Die voorwaarde is nu van tafel.

Ook CDA-leider Buma reageerde woensdag. ‘De ervaringen in Rutte I hebben mij geleerd dat een regering met de PVV niet werkt.’ Wilders heeft volgens hem ‘de afgelopen jaren niets gedaan om verschillen te overbruggen, hij heeft ze eerder groter gemaakt. Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar als hij nu opeens zielig in een hoekje gaat zitten om te zeggen wat er nu weer met hem gebeurt, dan is hij echt vier jaar te laat,’ zegt Buma.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.