nederland

Unieke boot te water: varen langs historische plekken

Door Nikki Sterkenburg - 26 maart 2017

Na jaren van fondsenwerving, lobbyen en bouwen, is de Vechtezomp klaar. Begin april gaat de antiek gebouwde boot te water.

Het Overijsselse Gramsbergen, dat ook langs de route van het Pieterpad ligt, is al sinds de twaalfde eeuw via de Vecht verbonden met de verderop gelegen Duitse gemeente Emlichheim. Tot omstreeks 1850 voeren de zompen – schepen met een platte bodem die in de lengte bestaan uit houten planken van één stuk, en die niet dieper dan 50 centimeter in het water liggen – over de ondiepe en daarom moeilijk te bevaren Vecht.

Een makkelijk alternatief voor paard en wagen omdat een zomp tot 10.000 kilo kan vervoeren, veel meer dan de paardenkarren die over mulle zandpaden werden getrokken. Ook het Bentheimer zandsteen van het Paleis op de Dam kwam bijvoorbeeld via de Vecht binnen.

Het moet een unieke ervaring zijn, met de zomp kunnen stille plekken bereikt worden die te voet of met diepere boten niet te bereiken zijn. Om die ervaring weer nieuw leven in te blazen, willen de gemeenten Hardenberg (waaronder Gramsbergen valt) en Emlichheim met de Stichting Historische Culturele Kring Gramsbergen en Mühlenverein Laar het varen met historische zompen nieuw leven inblazen.

De boot wordt op 1 april 2017 te water gelaten
De Vechtezomp wordt op 1 april te water gelaten

De taak is bijna volbracht

Klaas Bolks van Stichting De Vechtezomp vertelde in 2013 aan Elsevier: ‘Ik denk dat het gaat lukken. Maar om dat te bereiken, zal er nog wel wat water door de Vecht moeten stromen.’ De afgelopen jaren is er hard gelobbyd en gebouwd aan een zomp die zo’n 25 mensen en twee kapiteins kan vervoeren en die taak is bijna volbracht.

Bolks: ‘De boot wordt op 1 april 2017 te water gelaten. Ook de botenloods zal rond die tijd klaar zijn. We hopen op vaargasten uit heel Nederland.’ De speciale botenloods vormt onderdeel van een nog te herbouwen kasteel in het dorp, waar straks na de vaartocht een biertje kan worden gedronken.

De Vechtezomp is onderdeel van een groter plan om het historische karakter van de regio onder de aandacht te brengen – waar alle grote Europese legers zijn geweest. Of zoals Bolks het in 2013 al verwoordde: ‘We hebben hier gouden omstandigheden voorhanden; we moeten die alleen nog aan het publiek aanreiken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.