#Formatie

Formatienieuws: Rutte en Buma willen nog altijd niet met PVV praten

Door Elif Isitman - 22 maart 2017

Er komen geen formatiegesprekken tussen de PVV, de VVD en het CDA, zegt PVV-leider Geert Wilders woensdag na een gesprek met verkenner Edith Schippers. Hij had naar eigen zeggen gehoopt dat de partijen alsnog met hem om de tafel wilden, maar dat is niet gebleken.

Zowel de VVD als het CDA had samenwerking met de PVV al tijdens de campagne uitgesloten.

Vertrouwen herstellen

Schippers had Wilders gevraagd of hij bereid was met VVD-leider Mark Rutte en CDA-leider Sybrand Buma te praten over het ‘herstellen van het vertrouwen,’ zei Wilders. Dat vertrouwen liep flinke schade op nadat gedoogpartner PVV het kabinet-Rutte I in 2012 had laten vallen.

Wilders zei ook dat hij altijd bereid is om te praten en dat hij zolang de formatie duurt ‘beschikbaar en constructief’ is. De PVV-leider was naar eigen zeggen bereid dat gesprek aan te gaan. Na Wilders’ overleg met Schippers, belde zij Rutte en Buma, maar die gaven beiden aan ‘dat ze niet met de PVV willen regeren of onderhandelen,’ aldus Wilders.

‘Daarmee is de zin voor het gesprek vervallen. Het is jammer dat onze kiezer door Rutte en Buma weer opzij wordt gezet, dat de tweede partij van Nederland niet serieus wordt genomen,’ aldus de PVV-leider.

Zijlstra en Buma zien niks in Wilders

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reageert even later, en zegt dat de VVD voor de verkiezingen ‘heel duidelijk’ is geweest dat er geen samenwerking mogelijk is met de PVV. De partij is daarna niet van mening veranderd, aldus Zijlstra. Daarom zijn gesprekken met Wilders ‘zinloos’ en is ‘er geen kabinet van te maken’. Volgens de VVD’er is tijdens de gedoogsteun die de PVV gaf aan het kabinet-Rutte I gebleken dat Wilders op belangrijke momenten wegloopt. Ook staan de sociaal-economische ideeën van de PVV-leider ver van die van de VVD af én is Wilders volgens Zijlstra ‘de afgelopen jaren zover geradicaliseerd dat hij de grondbeginselen van de liberale rechtsstaat, de vrijheden die iedere Nederlander moet hebben, geweld heeft aangedaan’.

Ook CDA-leider Buma reageert woensdag. ‘De ervaringen in Rutte I hebben mij geleerd dat regering met de PVV niet werkt.’ Wilders heeft volgens hem ‘de afgelopen jaren niets gedaan om verschillen te overbruggen, hij heeft ze eerder groter gemaakt. Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar als hij nu opeens zielig in een hoekje gaat zitten om te zeggen wat er nu weer met hem gebeurt, dan is hij echt vier jaar te laat,’ vindt de CDA-leider.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.