nederland

Aboutaleb vreest Turkse verdeeldheid in Rotterdam

Door Elif Isitman - 22 april 2017

Anderhalve maand na de Turkijerel, waarbij aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Rotterdam protesteerden tegen het feit dat twee Turkse ministers geen campagne mochten voeren in Nederland, spreekt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zich uit. Hij maakt zich zorgen over de verdeeldheid in zijn stad.

‘Tegelijkertijd constateer ik dat de oorzaak van die tweedracht niet hier ligt, maar elders: het conflict in het Midden-Oosten en de coup in Turkije,’ zegt Aboutaleb zaterdag tegen het AD. ‘Ik heb het vaker gezegd en het komt uit de grond van mijn hart: we moeten problemen van elders niet naar hier importeren.’

Geen democratisch besef

Bij het Turkse referendum van vorig weekend stemde in Nederland 51 procent van de Turkse Nederlanders voor een grondwetswijziging, waar Erdogan flink meer macht heeft. De opkomst lag op 45 procent.

Hij hekelt het gebrek aan ‘democratisch besef’ bij een groot deel van de Rotterdamse Turken. ‘Zelf met een Turkse vlag over de Erasmusbrug paraderen na de mislukte coup, maar woest en ontzet zijn als Koerden in deze stad ook gebruikmaken van hun democratisch recht om te demonstreren. Dat is meten met twee maten,’ aldus de burgemeester van Rotterdam. De stad telt bijna 50.000 Turkse Nederlanders.

De rellen voor het Turkse consulaat in Rotterdam liepen dermate uit de hand, dat Aboutaleb zich genoodzaakt voelde de Mobiele Eenheid in te zetten om de menigte uit elkaar te drijven.

‘Discussie over dubbel paspoort is onzin’

Dat er een loyaliteitsprobleem is, erkent Aboutaleb. Maar, zegt Aboutaleb, het is ‘onzin’ dat een dubbel paspoort een rol speelt in de problemen rondom integratie. ‘Ik heb zelf een dubbel paspoort. Het gaat om het gedrag dat je koppelt aan je burgerschap in Nederland, de rest is symboliek. Loyaliteit aan een land is een keuze en een houding. Het wordt niet bepaald door een document. Kijk naar Kamervoorzitter Khadija Arib, kijk naar mijn persoontje.’

Aboutaleb noemt zijn verhouding met Erdoganaanhangers ‘niet best’. Hij zou dagelijks ‘niet al te vrolijke mailtjes’ binnenkrijgen. Eerder zag het Rotterdamse raadslid Turan Yazir (CDA) zich gedwongen zijn taken neer te leggen vanwege bedreigingen. Hij werd door de Turkse pro-regeringskrant Sabah genoemd als een van de aanstichters tussen de diplomatieke rel tussen Turkije en Nederland. De krant, die Yazir met naam, toenaam en foto noemde, noemt hem een politicus die ‘willens en wetens met fascisten optrekt’.

Ook Aboutaleb zelf werd nadat hij het bezoek van een van de ministers verhinderde het mikpunt van Turkse pro-regeringsmedia na de Turkijerel. Door het Turkse islamitische pro-Erdogandagblad Yeni Akit werd Aboutaleb een ‘rotzak’ en een ‘Gülenist’ (aanhanger van de islamitische prediker Fethullah Gülen, aartsvijand van Erdogan, red.) genoemd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.