nederland

Baudet vangt bot in rechtszaal: geen uitspraak over referendum

Door Berend Sommer - 12 april 2017

Thierry Baudet heeft de rechtszaak tegen de Nederlandse staat verloren. De rechtbank wil geen uitspraak doen over de vraag of het kabinet heeft getreuzeld met het al dan niet honoreren van het Oekraïne-referendum.

De partijleider van Forum voor Democratie spande twee weken na de referendumuitslag een rechtszaak aan. Hij vindt dat het kabinet te lang wachtte met een uitspraak over de uitslag van het referendum. Premier Mark Rutte zei lang en grondig te willen nadenken over de uitslag, wat volgens Baudet niet strookt met de wet: die schrijft voor dat het kabinet zo snel mogelijk moet besluiten of de kiezer moet worden gevolgd.

‘Expres getreuzeld’

Baudet vindt dat de regering expres heeft getreuzeld met een uitspraak. Die mening deelt de rechter niet. De rechtbank vindt het niet de taak van de rechterlijke macht om de politiek aan te sporen om haast te maken, omdat dit schadelijk kan zijn voor de scheiding der machten.

Op 6 april 2016 werd er een referendum gehouden over het associatieverdrag met Oekraïne. Een meerderheid stemde tegen. Volgens Baudet is de uitslag van dit referendum vervolgens genegeerd door de regering.

Aanvullende verklaring

De Tweede Kamer stemde uiteindelijk in met het associatieverdrag met Oekraïne, op voorwaarde dat er een aanvullende verklaring van de regering in zou worden opgenomen, het zogenoemde inlegvel. Het verdrag ligt nu bij de Eerste Kamer. Eerder deze week probeerde de Eerste Kamerfractie van de PVV de stemming over het verdrag te traineren door het controversieel te verklaren. Dan kan er pas over worden gestemd als het nieuwe kabinet er zit.

Na het uitblijven van een reactie op het referendum besloot Baudet deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Nu zit hij met strafpleiter Theo Hiddema in de Kamer. Vandaag schreef Baudet in een ingezonden brief aan de Volkskrant dat de parlementaire democratie behoefte heeft aan een onderhoudsbeurt. Hij pleit ervoor om de invloed van ‘georganiseerde partijen’ te verminderen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.