nederland

DENK eiste geld van Simons, maar moet nu zelf betalen

Door Bauke Schram - 24 april 2017

Activist Sylvana Simons hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de stichting achter de politieke partij DENK. De organisatie eiste tienduizenden euro’s van Simons. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde maandag dat DENK Simons juist geld moet betalen.

DENK eiste 60.000 euro voor het schenden van het geheimhoudingsbeding. Simons zou het beding hebben geschonden door naar de pers te stappen met negatieve verhalen over DENK – bijvoorbeeld hoe de partij omging met het debat over homorechten. Omdat Simons zich niet aan de opzegtermijn had gehouden – zij stuurde op de dag van haar vertrek pas een mailtje aan het bestuur van de partij – wilde DENK 2.000 euro zien.

Vrij in het politieke debat

Dat zit er niet in, oordeelde de rechter maandag. Het geheimhoudingsbeding was ‘zeer vaag geformuleerd’ in het contract van Simons. Bovendien moet een Kamerlid ‘dat zich volledig in het politieke en daarmee publieke debat begeeft’, vrij zijn om kritische opmerkingen te maken. Het beding mocht haar bovendien niet belemmeren politiek te bedrijven als lijsttrekker van Artikel 1.

Hoewel Simons inderdaad op 24 december meldde dat ze zich per direct terugtrok als kandidaat-Tweede Kamerlid, betekende dat niet meteen dat ze haar arbeidsovereenkomst met de stichting wilde beëindigen, oordeelt de rechter. ‘Omdat Simons wel heeft berust in het ontslag op staande voet dat de stichting haar later heeft gegeven, is de arbeidsovereenkomst overigens wel beëindigd,’ meldt de rechter. ‘Omdat de stichting dit ontslag niet rechtsgeldig heeft gegeven, moet de stichting Simons een vergoeding betalen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.